Workshops voeding bij KNHB en de Graafschap

De afgelopen maanden hebben de spelers van de Jong Oranje teams van de KNHB, de jeugdteams van de Graafschap en het CP voetbalteam workshops gehad, waarbij de kennis en vaardigheden rondom de basissportvoeding centraal stonden. De workshops warden uitgevoerd door  Heleen, Cindy en stagiaire Liesbeth. Welke onderwerpen kwamen aan bod en hoe is het gegaan? Lees meer hierover in dit blog!

Door Cindy van der Avoort

Workshop 1

workshop graafschapTijdens de eerste workshop maakten sporters kennis met het belang van (goede) voeding en voldoende vochtinname tijdens inspanning. De ervaringen van Olympisch kampioene Femke Heemskerk (zwemmen) werd met de talenten gedeeld en vervolgens werd er besproken in welke mate zij zelf (al) bewuste voedingskeuzes maken. Vervolgens werden er in groepjes posters gemaakt van voeding en vocht rondom trainingen en wedstrijden. Concreet, wat heb je nodig qua voeding en vocht vóór, tijdens en na een inspanning? Tenslotte werd door iedereen een persoonlijke doelstelling geformuleerd die men in de aanloop naar de volgende workshop wilde behalen zoals: “Beter aan mijn herstel werken, door magere kwark en fruit na mijn training” en “Tijdens de training koolhydraten aanvullen d.m.v. isotone sportdrank en etiketten lezen”.

Tussen de workshops werden ervaringen, foto’s van o.a. ontbijt, lunch en avondmaaltijd via een besloten Facebook en/of WhatsApp groep met elkaar gedeeld, waardoor er ook betrokkenheid en interactie was naast de bijeenkomsten. “Het was leuk om dingen uit te wisselen, zo bleef je na de workshop ook actief’. “Iedereen zette er foto’s op, je zag dat anderen er ook ermee bezig waren”.

Workshop 2

In de tweede workshop stond de kennis over een goede basisvoeding centraal. Er werd gestart met een terugblik op het realiseren van de individuele (voedings)doelstellingen en de geposte foto’s op Facebook werden besproken. Vervolgens ging iedereen aan de slag met het berekenen van zijn/haar eigen energiegebruik tijdens een training en werd er een individueel herstelpaspoort gemaakt. In het herstelpaspoort werd o.a. opgenomen hoeveel eiwitten en koolhydraten er aangevuld moet worden. Tenslotte werd ieders kennis getoetst middels een ‘Sport en Voeding Triviantspel’. Er werd in groepjes fanatiek gestreden om de winst!

Workshop 3

wegenTijdens de derde en laatste workshop stond de ‘Tour du Supermarkt’ op het programma. Verdeeld in twee groepen gingen de sporters de plaatselijke supermarkt in om aan de hand van verschillende opdrachten bewuster te kijken naar ingrediënten van de verschillende voedingsmiddelen en het wegen van groenten en fruit. Het werd een leuke en gezellige rondleiding met een hoop vragen als ‘Is een avocado groente of fruit?’ ‘Is cornflakes goed om te eten?’ ‘Waar zijn vezels ook alweer goed voor?’ ‘Kan ik beter vruchtenhagel of chocoladehagels op mijn brood doen?’ en ‘Welk zuivelproduct bevat de meeste eiwitten?’ Tot slot is er bij de jongste sporters een workshop voor ouders gegeven, waarin de ouders inzicht kregen in wat de sporters allemaal hebben geleerd over voeding.

Bij elke workshop waren de trainers aanwezig. Zij deden kennis op, om vervolgens hun sporters te helpen herinneren aan goede voeding. Hun ervaring was dat de workshops erg praktijkgericht waren. Ook vonden ze de opzet leuk en vonden de interactie tijdens de workshops een groot pluspunt.

Een aantal leuke uitspraken uit de evaluaties;
“Verfrissend en zeer leerzaam”
“De begeleiders zijn heel erg attent en geduldig”
“Ik heb geleerd meer stil te staan bij mijn voeding als topsporter, wat is verstandig om te eten en wat is goed voor mijn herstel”
“Ik ben bewuster met mijn voeding bezig omdat ik nu weet wat voor invloed dit heeft op mijn prestaties”

Cindy van der Avoort,
Heleen van der Wilt,
Liesbeth Klinkenberg, stagiaire

 

groepsfoto groepsfoto hockey

Reacties

  1. 17 november 2016 door Gertie

    An answer from an expert! Thanks for cogunibttirn.