Verslag symposium Voeding & Sport XXL

Waarom is het effect van bietensap meetbaar bij een breedtesporter, maar niet bij een topsporter? Eten sporters eigenlijk wel gezond? En wat hebben kroketten met Olympische medailles te maken? Deze vragen en nog veel meer kwamen aan bod tijdens het symposium Voeding & Sport XXL.

Afgelopen 18 maart was het zover het Symposium Voeding & Sport XXL waaronder enkele  sprekers van ons team; Ingrid Ceelen, Kristin Jonvik en Floris Wardenaar
Tijdens het symposium werd er kersverse data over het voedingspatroon van topsporters gepresenteerd. Zaken zoals waarom het effect van bietensap meetbaar is bij breedtesporter maar niet bij topsporter, waarom sporters net gewone mensen zijn en inname van supplementen en sportvoedingsmiddelen het verschil tussen wetenschap en praktijk werden door onze teamleden aan bod gebracht.

Tijdens het symposium deelde Ingird Ceelen nieuwe data van de Dutch Sports nutrition and Supplement Study (DSSS) over basisvoeding van sporters. De DSSS is een grootschalig, uniek onderzoek naar de inname van basisvoeding, supplementen en sportvoedingsproducten bij wedstrijdsporters. De onderzoekers kijken naar wat sporters eten, maar ook wanneer. Wat eten ze op gewone dagen, wat op dagen dat zij een grote inspanning leveren. Hieruit blijkt dat sporters net als gewone mensen, van bepaalde macro- en micronutriënten te weinig binnen krijgen uit basisvoeding. Bijvoorbeeld vitamine D, ijzer en calcium. Ceelen concludeert op basis van de eerste resultaten al voorzichtig dat sporters kansen missen met basisvoeding.

Kristin Jonvik geeft een bietensap-update, waarbij zij pleit voor meer en beter onderzoek naar de rol van bietensap, en de werkzame stof nitriet, op de prestaties van topsporters. Bekend is dat er sterke aanwijzingen zijn dat bietensap een positief effect heeft op de prestaties van amateur-duursporters. Er is echter niet voldoende of goed genoeg onderzoek gedaan in de topsport. Er blijkt tot nu toe dat topsporters minder responderen. Misschien komt dit door een hogere basis nitrietwaarde, misschien moet de optimale suppletiemanier nog onderzocht worden of zijn de typen sporten met de beste respons op bietensap nog niet onderzocht. Nader onderzoek is nodig naar het effect van bietensap bij een hogere dosis.

Floris Wardenaar, die samen met Ceelen het DSSS leidt, ging in op de eerste resultaten op het gebied van supplementinname. 62% Van de Nederlands gebruikte in 2013 supplementen of sportvoedingsproducten. De DSSS kijkt specifiek naar topsporters en talenten, 75% van de deelnemers aan het onderzoek heeft een NOC*NSF status. Het gebruik van sportvoedingsproducten of supplementen onder deze sporters blijkt te varieren tussen de 32 en 83% per productcategorie. Van de gebruikers van ergogene supplementen gebruikt 33% bietensap/nitraat. Hier blijkt direct een kloof tussen wetenschap en praktijk. Het effect van bietensap is bij topsporters tot nu toe minimaal, maar toch kiezen veel sporters ervoor dit te gebruiken.

Geïnteresseerd in de besproken onderwerpen door onze teamleden en andere sprekers klik hier

Foto’s van het symposium