Van dietist naar sportdietist: PHBO cursus Sportdietetiek deel II

Door Shiannah Danen
 
In deze blog wordt ingegaan op de overige bijeenkomsten van de cursus Sportdietetiek. Deze blog is een vervolg op de eerder geschreven blog over de cursus. Veel leesplezier! 
 
Week 3 – Reizende sporter & topsportkeuken
In de derde week stond in de ochtend het thema “de reizende sporter” centraal. We begonnen met een bezoekje aan de sportkeuken van Papendal. Erik te Velthuis, medeauteur van het sportkookboek ‘Goud op je bord’,  vertelde ons meer over hoe het voedingsaanbod op Papendal wordt afgestemd op de sporters. Vervolgens kregen we van Floris Wardenaar college over de ‘reizende sporter’ en gaf hij praktische informatie die wij als sportdiëtisten kunnen gebruiken bij de voedingsbegeleiding. In de middag stond het thema vetzuuroxidatie centraal. Dit college werd gegeven door Tjieu Maas. Naast informatie over vetzuuroxidatie, leerde Tjieu ons over de verschillende manieren bij  het berekenen van het energiegebruik. Zelf mochten we ook een aantal casussen uitwerken en dit was behoorlijk pittig. Aan het einde van de dag waren de meeste cursisten dan ook moe, maar gingen we met een voldaan gevoel naar huis. Hieronder een paar foto’s van het bezoekje aan de sportkeuken.
 
Week 4 – Diabetes en sport & maagdarmproblemen
In de vierde bijeenkomst stonden de thema’s “diabetes en sport” en “sporters met maagdarmproblemen” centraal. Tjieu Maas gaf in de ochtend college over hoe je als sportdiëtist sporters met diabetes type I en II het beste kunt begeleiden. Aan het eind van de ochtend kregen we drie casussen om uit te werken, waardoor we de opgedane kennis konden toepassen. In de middag gaf Erwin van Leijen college over  sporters met maagdarmproblemen. Maagdarmproblemen komen veel voor bij bijvoorbeeld lange afstandlopers en als sportdiëtist is het belangrijk om je sporter hierover goed te kunnen adviseren met voeding, om deze klachten zoveel mogelijk te voorkomen/beperken. Het leuke was dat een medecursist een professionele marathonloper is en zij ons ook meer kon vertellen hoe zij de klachten als sporter ervaart.  

 

Week 5   Aangepast sporten & jeugdsport
In de vijfde week kregen we colleges over de thema’s “aangepast sporten” en jeugdsport. In de ochtend gaf Tjieu Maas college over het thema aangepast sporten. Tjieu heeft veel ervaring in het begeleiden van paralympische sporters en het college was dan ook erg leerzaam. In de middag gaf Anja van Geel college over het thema jeugdsport. Anja is sportdiëtist van het CTO op Papendal en met haar praktijkvoorbeelden kregen we een goed beeld van het begeleiden van jeugdsporters.

Week 6 – Gewichtklasse sporters & ISAK deel II
In de zesde week kregen we in de ochtend college over “sporters in gewichtsklassen”. Het college werd verzorgd door Floris Wardenaar. Zelf heeft Floris ervaring met het begeleiden van deze type sporters, waardoor dit college erg leerzaam was. Het begeleiden van sporters in gewichtsklassen is over het algemeen anders dan in andere sporten. Zo komt het vaak voor dat sporters in een korte tijd snel gewicht moeten verliezen, omdat zij vlak voor aanvang van de wedstrijd worden gewogen en het juiste gewicht moeten hebben. Indien zij niet het juiste gewicht hebben, mogen ze ook niet deelnemen aan de wedstrijd. Het is voor een sportdiëtist dan ook een echte uitdaging om deze type sporters op een zo verantwoord mogelijke manier te begeleiden met hun voeding, rekeninghoudend met de wensen en behoeften van de sporter. In de middag gingen we onder leiding van Ingrid Ceelen nog een keer oefenen met de huidplooimeting middels de ISAK methode. Het tweede keer oefenen van de huidplooimeting bleek achteraf erg zinvol, omdat het nog niet zo gemakkelijk is om via deze methode te meten.

Week 7 – Ouderen & voedingssupplementen
In de ochtend van de zevende bijeenkomst gaf Tjieu Maas een college over de sportende ouderen. Dit onderwerp bleek toch lastiger dan van tevoren werd gedacht. Zo kwamen de verschillende verouderingstheorieën aan bod en kregen we meer informatie over het effect van voeding en training op veroudering. In de middag  stond het thema “voedingssupplementen en periodisering” op het programma welke gegeven werd door Floris Wardenaar. Op dit moment is onder leiding van Floris een studie gaande met als doel inzicht te krijgen in de voedings- en voedingssupplementinname van top- en breedtesporters en hoe dit zich verhoudt tot de aanbevolen hoeveelheden voor sport (DSSS Study). Het leuke was dat de eerste resultaten van het onderzoek tijdens het college al getoond konden worden. Daarnaast mochten wij als cursisten veel verschillende preparaten proeven en beoordelen op voedingswaarde, smaak, geur etc.  

Week 8 – Eetproblemen & tekorten
De thema’s “eetproblematiek” en “anemie, ijzerdepletie, vitamine b12 en foliumzuurstatus” stonden deze week op het programma. Het thema eetproblematiek werd gegeven door Anja van Geel. Eetproblemen, zoals anorexia en boulimia nervosa komen significant vaker voor bij topsporters dan niet-topsporters. Aandacht voor eetproblematiek is dan ook belangrijk binnen de sportdietetiek. Na theorie over dit onderwerp, konden wij met het uitwerken van een praktijkvoorbeeld de theorie toepassen. Erwin van Leijen gaf ons in de middag college over de wisselwerking in het lichaam van bijvoorbeeld vitamine b12 en foliumzuur in relatie tot ijzerdepletie. De theorie werd ook hier weer praktisch toepasbaar gemaakt door het uitwerken van een casus. 

Week 9 – Extreme omstandigheden & sportsociologie
In de negende week van de cursus stonden de thema’s “extreme omstandigheden” en “sportsociologie” op het programma. Floris Wardenaar verzorgde het college over extreme omstandigheden. Tijdens het college werd duidelijk dat bij extreme sporten, zoals zweefvliegen en sporten op hoogte, voedingsbegeleiding ook zeer specifiek afgestemd moet worden op de sport. In de middag verzorgde Wietske Idema college over sportsociologie waarin zij meer vertelde over de rol van sport binnen de samenleving en de psychologische kant van de topsporter.

Week 10 – Doping & assessment
De laatste bijeenkomst was een spannende dag voor ons als cursisten. In de ochtend kregen we college van Bart Coumans over het gebruik van doping in de (top)sport. Vervolgens mochten we een kennistoets afleggen en werd onze kennis over alle onderwerpen getoetst. Deze toets moest voldoende zijn, om de cursus goed af te ronden. Naast deze toets werden er in de middag assessments gehouden. Tijdens het assessment werd er ingegaan op het individueel begeleidingsplan die elke cursist voor zijn/haar sporter had opgesteld. Bijna iedereen  kon aan het eind van de dag zijn/haar diploma in ontvangst nemen. Tijdens een afsluitende borrel konden we dan ook proosten en terugblikken op een leuke én leerzame periode.

Reacties

  1. 22 januari 2013 door D.Brey

    Wanneer kun je de cursus Sportdietetiek volgen. Mijn zoon gaat voeding en diëtiek volgen maar is net zo geïnteresseerd in sport en bewegen.
    Graag uw antwoord.

    Mw.D. Brey

  2. 23 januari 2013 door Ingrid Ceelen

    Beste Mw. Brey,

    De PHBO cursus sportdietetiek kunnen mensen gaan volgen als ze de 4 jarige HBO opleiding voeding en dietetiek hebben afgerond en zich willen specialiseren in sportdietetiek.
    Daarnaast kunnen studenten voeding en dietetiek tijdens hun opleiding in het 3e op 4e jaar kiezen voor de minor Sport en Voeding. Meer informatie over de minor staat op onze blog bij onderwijs.

    Hartelijke groeten,
    Ingrid Ceelen

  3. 23 januari 2013 door Shiannah Danen

    De cursus Sportdietetiek is een post-HBO opleiding. Dit wil zeggen dat na afronding van de opleiding voeding en dietetiek, uw zoon zich verder kan specialiseren in sport en voeding. In de laatste anderhalf jaar van de opleiding voeding en dietetiek kan uw zoon zich wel gaan richten op sport en voeding door bijvoorbeeld de minor sportvoeding te volgen en in het afstudeerjaar te kiezen voor de sportdietetiek.
    Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

    Vriendelijke groeten,

    Shiannah Danen