Sportvoedingsconferentie 2017: Voedingsbegeleiding binnen high performance teams

28 juni 2017 – Sport- en onderwijsgebouw Papendal

Dit jaar stond de sportvoedingsconferentie in het teken van de manier waarop je als professionals met elkaar samenwerkt om de sportvoedingsbegeleiding binnen sportteams zo goed mogelijk met elkaar te organiseren en af te stemmen. Ruim honderd (voedingskundige) professionals waren deze dag aanwezig.



Sportvoeding als Teamperformance
Een zeer geslaagde dag die werd geopend door dagvoorzitter Charles Engelen en een boekpresentatie o.l.v. Hugo van Maerleveld (2010Uitgevers). Dr.Ir. Floris Wardenaar heeft in de afgelopen twee jaar i.s.m. tal van collega’s en betrokkenen uit het sportwerkveld aan een boek gewerkt waarin aandacht is voor het optimaliseren van samenwerkingsprocessen in relatie tot sportvoeding en daarmee de begeleiding van sporters in een team. Het eerste exemplaar werd door de auteur zelf overhandigd aan Prof.Dr. Luc van Loon, bijzonder lector Voeding en sport aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Wil je meer weten over het boek? Ga dan naar: http://www.2010uitgevers.nl/products-page/sport-bewegen/sportvoeding-als-teamperformance/

Wetenschappelijke presentaties en parallelsessies
Na deze feestelijke opening werd de dag vervolgens inhoudelijk verzorgd door een diversiteit aan sprekers en inhoudsdeskundigen. Prof.Dr Luc van Loon gaf hierin de aftrap door een plenair wetenschappelijk betoog over het gebruik van (extra) eiwit voor herstel en adaptatie na in spanning. In de parallelsessies die volgden deelden combinaties van experts hun kennis over hoe zij vanuit onderlinge samenwerking omgaan met diverse voeding gerelateerde vraagstukken en/of knelpunten die zij tegenkomen. Shiannah Danen (sport diëtist en oud topturnster) en Karin Lambrechtse (diëtist i.o. en professioneel danseres) deelden hun kennis en ervaring in hoe om te gaan met voedingsadviezen en beïnvloeden van gedrag bij jonge esthetische sporters als dansen en turnen. Naomi Brinkmans (sport diëtist en onderzoeker bij o.a. PSV en KNVB) vertelde i.s.m. Jacco Rozenbeek (Keukenchef KNVB) over de ontwikkelingen en succesvolle implementatie van het Dutch Soccer Food Model binnen de KNVB. Ingrid Ceelen (Sport diëtist en onderzoeker) deelde i.s.m. bondscoach Sander Nijhuis (paralympisch zwemmen) hun kennis en ervaring over de voedingsbegeleiding bij de paralympische zwemploeg. Kristin Jonvik (sport diëtist en PhD student) vertelde i.s.m. kracht en conditietrainer David Jones over de manier waarop zij olympische zeilers begeleiden bij het optimaliseren van hun lichaamssamenstelling. Aan de hand van concrete casuïstiek werd er inzicht gegeven in hoe dat vanuit gezamenlijkheid wordt aangepakt. Tenslotte gaven Dr.Ir. Floris Wardenaar (teamleider Sports and exercise nutrition bij HAN Sport en Bewegen) i.s.m. Maik van Dijk (student Sportkunde) inzicht in de manier waarop het boek ‘Sportvoeding als teamperformance’ teams kan ondersteunen om sportvoeding op de agenda te zetten.

De dag werd afgesloten met een levendige discussie over het belang van samenwerking tussen de sportvoedingswetenschap en de praktijk met Carlien Harms (Sport diëtist), Richard Louman (Prestatiemanager NOC*NSF Strength and conditioning), Dr. Jan-Willem van Dijk (voedingswetenschapper en toekomstig teamleider team SEN HAN Sport en Bewegen) en Prof.Dr. Luc van Loon (hoogleraar Fysiologie van inspanning aan de Universiteit Maastricht).

Foto’s
Een (foto) sfeerimpressie van de dag is te bekijken via:
https://www.facebook.com/pg/HanSportnutrition/photos/?tab=album&album_id=1930228687193652

Sponsoren en partners
In het bijzonder danken wij de sponsoren en partners van deze dag: Nutrisense/Powerbar, Friesland Campina, Inbody bv., Eat2Move, 2010Uitgevers en Topsportrestaurant Papendal. Mede dankzij jullie aanwezigheid en bijdrage werd deze dag tot een groot succes!

Wij zien iedereen graag weer terug volgend jaar. Op naar de 6e sportvoedingsconferentie!