Seminar over voedingsnormen in Nederland

De Gezondheidsraad adviseert regering en parlement, gevraagd en ongevraagd, over vraagstukken op het gebied van de volksgezondheid. Het is belangrijk dat professionals werkzaam binnen de domeinen van gezondheidsbevordering in de samenleving en prestatiebevordering in de sport vertrouwd zijn met die standpunten van de Gezondheidsraad. Daarom is het rapport ‘Voedingsnormen: energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten (nr 2001/19R)’ gekozen als leidraad voor het seminar ‘Voedingsnormen in Nederland, achtergronden en specifieke toepassingen‘, dat op dinsdag 19 maart van 17 tot 19:30 uur plaats zal vinden op de Professor Molkenboerstraat 3 in Nijmegen.

Gertjan Schaafsma, was als lid van de Gezondheidsraad betrokken bij het opstellen van dit rapport. Hij geeft allereerst een korte toelichting op de doelstelling en de opbouw van het rapport. Daarbij zal hij ook aandacht besteden aan enkele veel gebruikte, maar soms verwarrende, begrippen zoals: gemidelde behoefte, aanbevolen hoeveelheid, adequate innemening en aanvaardbare bovengrens van innemening. Vervolgens bespreekt hij het hoofdstuk Energie en schenkt daarbij aandacht aan de gewenste verhouding tussen de drie energieleverende voedingsstoffen: eiwitten, vetten en koolhydraten.

Hij gaat nader in op de algemene voedingsnorrmen voor koolhydraten en vetten. Voortschrijdend inzicht, sinds het verschijnen van het rapport, heeft geleid tot beschouwingen over mogelijke aanpassingen van de normen voor specifieke doelgroepen, zoals mensen met overgewicht, diabetes, COPD en sporters. Ook de onderlinge verschillen tussen suikers (o.a. glucose, fructose en galactose) en tussen vetzuren (verzadigde vs. enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren) zijn onderwerp van discussie. Ook de invloed van de glycemische index staat momenteel sterk in de belangstelling.

Victor Schreurs zal als voedingsfysioloog een toelichting geven op de fysiologische factoren die bepalend zijn voor de eiwitbehoefte zoals: N-balans, eiwitturnover, verschuivingen in het profiel van functionele eiwitten en interacties tussen eiwiten energiehuishouding. De verschuivingen die daarbij kunnen optreden krijgen aandacht in relatie tot (klinische) stress situaties. Ook zal aandacht worden besteed aan de eiwitbehoefte in relatie tot fysieke activiteit van sporters (Position stand: International Society of Sports Nutrition) en van ouderen (Koopman en van Loon, Aging, exercise and muscle protein metabolism. J Appl Physiol 106: 2040-2048, 2009).

Deelname

Deelname aan dit seminar is gratis. Wel dient u zich in verband met de capaciteit en de catering (zie voetnoot) uiterlijk 12 maart 2013 aan te melden per e-mail (info.SportVoedingLeefstijl@han.nl). Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met parkeerinformatie. Als u zich hebt aangemeld maar nadien alsnog verhinderd blijkt te zijn wilt u zich dan ook weer afmelden!

SCAS certificering

Sportdiëtisten kunnen 2 SCAS punten aanvragen n.a.v. een seminarbezoek. Hiervoor wordt, op uw verzoek, een bewijs van deelname toegezonden.