Pieken met cacao?

cacaoChocolade is geliefd bij jong en oud, in een grote diversiteit verkrijgbaar en in een grote variëteit aan smaken. Denk alleen al aan de smaken melk, puur, wit, met nootjes of karamel. En dan spreken we nog niet eens over alle gevulde varianten. We verwerken chocolade in gerechten, we stoppen het in koekjes, we kennen chocolade-ijsjes of we eten zomaar een blokje van een reep. Chocolade maakt verliefd zegt men en het is goed voor hart en bloedvaten, maar is het ook goed voor onze fietsprestatie?

De redactie van Fietssport magazine werd door een lezer gewezen op een mooie anekdote over chocolade. Het ging over de opa van een lezer die ooit een keer na een flinke portie chocolade te hebben gegeten de volgende dag daarna geen deuk in een pakje boter reed.

Als je kijkt naar fietsvoeding dan zien we maar weinig producten met chocoladesmaak. Uitzondering hierop zijn de sportrepen die vaak gepaard gaan met een dun laagje chocolade. Meer is ook zeker niet handig, want chocolade bevat relatief veel vet en dit remt de maaglediging, waardoor de energie trager beschikbaar komt aan het lichaam. Zolang het voedsel in de maag zit, kan het ook weer omhoog komen en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Op basis van de sportvoedingsrichtlijnen is een mogelijke verklaring hiervoor ook wel te herleiden. Daarvoor dient men eerst inzicht te hebben in de metabole processen die zich in het lichaam afspelen tijdens inspanning. Over het algemeen zal het lichaam tijdens een duurinspanning gebruik maken van koolhydraten en vet als brandstof. Afhankelijk van de intensiteit zal het lichaam meer of minder vet verbranden. Naarmate de inspanning intensiever wordt, zal het lichaam steeds meer gebruik gaan maken van koolhydraten als energiebron. De reden hiervoor is dat er minder zuurstof nodig is om dezelfde hoeveelheid aan energie vrij te maken aan koolhydraten als uit vet. Door meer en meer koolhydraten te verbranden, is het lichaam in staat om te voldoen aan de hoge vraag naar energie. Over het algemeen is onze koolhydraatvoorraad voldoende voor zo’n 90 minuten intensieve inspanning. Door een koolhydraatrijke voeding te gebruiken, kan dit worden verlengd.

Volle maag

Als we terug kijken naar de anekdote dan gaat het om een wielrenner die veel chocolade had gesnoept op de dag voor de wedstrijd. Juist in die dagen voor de wedstrijd dient men de koolhydraatvoorraad te optimaliseren, terwijl chocolade ook een groot aandeel vet bevat. Hierdoor geeft het een vol gevoel in de maag en remt het de eetlust. Het zou dus goed kunnen dat de mindere prestatie het gevolg is van een tekort aan koolhydraten in de spieren door een slechte voorbereiding.

Belangrijk om te weten is dat men pas rond 1970 overtuigt raakte van het nut van een grote hoeveelheid koolhydraten in de voeding die konden dienen als brandstof. Daarvoor gebruikten veel wielrenners gewoon een grote biefstuk voor de koers die voornamelijk uit eiwitten bestaat. Het gevolg hiervan is dat de koolhydraatvoorraad sowieso al lager was vergeleken met het huidige voedingspatroon in het wielrennen. Kortom, zo lang de dagelijkse voeding er niet onder leidt en daarnaast voldoende koolhydraten bevat, kan een stukje chocolade helemaal geen kwaad. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het eten van een kleine hoeveelheid chocolade per dag de kans op hart- en vaatziekten verkleind, maar dat doet sport, weinig stress en gezond eten ook.