Kristin Jonvik gepromoveerd op onderzoek naar effecten nitraat op sportprestaties
Kristin Jonvik, onderzoeker bij HAN Sport en Bewegen (Sports & Exercise Nutrition) en de Universiteit van Maastricht (UM), is op 13 september gepromoveerd op onderzoek naar nitraat (zoals in bietensap) en de effecten op (elite)sportprestatie. De centrale vraagstelling van haar proefschrift Dietary nitrate and sports performance is: hoe kan nitraatsuppletie geoptimaliseerd worden om sportprestaties te verbeteren, en in hoeverre kan nitraatsuppletie gebruikt worden binnen de topsport?
Prestatieverbetering bij sport na nitraatinname
Nitraatrijke groenten, rode bieten, rucola en spinazie, blijken volgens het promotieonderzoek de meest effectieve nitraatbron. Prestatieverbetering na nitraatinname wordt vooral bereikt bij sportactiviteiten met een zeer hoge intensiteit, zoals bij herhaalde sprints, en na meerdaagse nitraatinname; zelfs bij topsporters. Samen met NOC*NSF wordt op dit moment gewerkt aan sport-specifieke richtlijnen voor nitraatsuppletie om sportprestaties te verbeteren bij topsporters.
Luc van Loon, bijzonder lector Voeding en Sport bij de HAN en tevens hoogleraar Fysiologie van inspanning en hoofd bij de afdeling Bewegingswetenschappen aan de UM, was de supervisor van de promovenda Kristin Jonvik.
https://www.youtube.com/watch?v=15FmL7YXORM