Innovatief sportbrood als hulpmiddel voor olympische medailles
TeamNL heeft in Rio de beschikking over een speciaal ontwikkeld brood dat de prestaties optimaal moet ondersteunen. De zogenoemde ‘Sportsgrain Bar’ werd eerder ook al gebruikt tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi en het WK voetbal in Brazilië. HAN Sport en Bewegen werkte mee aan de ontwikkeling van het innovatieve sportbrood.
Erik te Velthuis, Manager Topsportrestaurant van Sportcentrum Papendal, kreeg meermaals de vraag van verschillende Olympische sporters of de Sportsgrain Bar mee zou kunnen naar Rio. ‘Ik ben blij die vragen positief te kunnen beantwoorden; het sportbrood is beschikbaar voor de gehele Nederlandse equipe, alsook voor de Paralympische sporters tijdens de Spelen’.
Het innovatieve sportbrood werd onder andere met HAN Sport en Bewegen ontwikkeld en als eerste getest op Papendal. Floris Wardenaar, embedded scientist bij HAN Sport en Bewegen: ‘Als adviseur in de ontwikkeling van dit brood vind ik het mooi dat de makers gebruik hebben gemaakt van enkel pure ingrediënten waardoor er nu een zuiver natuurlijke sportreep ligt met een voedingswaarde aan micronutrienten vergelijkbaar met volkorenbrood. Daarnaast levert het brood een combinatie van zetmeel, glucose als fructose waardoor de glucosetransporters in de darm tijdens inspanning bij hoge koolhydraatinname optimaal kunnen worden benut. Eerder is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat bij een dergelijke mix van koolhydraten het lichaam in staat is om 90 gram koolhydraten per uur op te nemen.’
Niet voor niets won het product ook de Jaarprijs Goede Voeding. De Sportsgrain Bar is het eerste broodproduct met sportspecifieke eigenschappen en bevat naast de gebruikelijke broodingrediënten (volkorenmeel, gist, zout en water) ook teffgraan, wortelvezels, banaan, cranberry, rozijnen, lijnzaadmeel, tarwekiemen en zuurdeegpoeder (van tarwe en rogge). Het brood is een bron van vezels, bevat vitaminen en mineralen en zout met een verlaagd natriumgehalte. Een gezond alternatief voor bestaande sportrepen dus.
Rio
In samenwerking met Sportcentrum Papendal en het NOC*NSF zijn er voor aanvang van de Spelen 2.400 Sportsgrain Bars naar Rio verscheept. Speciale ‘zuurstofhappers’ zorgen ervoor dat het sportbrood lang vers blijft. Het voordeel van het brood is dat het een regulier voedingsmiddel is dat sporters gewoon kunnen eten, als ontbijt of lunch of tussendoor – maar dan in een ‘plusversie’, met dezelfde effectieve resultaten als een speciale sportreep. Oftewel, een perfect hulpmiddel voor nog meer medailles.
Sochi
Tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi in 2014 gebruikten onder andere enkele schaatsers al het sportbrood. Voormalig Europees kampioen allround schaatsen Jan Blokhuijsen: ‘Het brood zorgt ervoor dat wij heel lang energie hebben. Doordat het langzaam de energie aan het bloed afgeeft, blijf je veel stabieler in je suikerspiegel. En het smaakt ook nog eens voortreffelijk!’
Sportcentrum Papendal
Sportcentrum Papendal biedt sporters geavanceerde test- en meetapparatuur, waarbij in de trainingsomgeving getest kan worden. Voor bedrijven en kennisinstellingen is Papendal de innovatieve omgeving om gezamenlijk in de praktijk te werken aan ontwikkeling, realisatie en validatie van nieuwe innovatieve producten, diensten en faciliteiten ter ondersteuning van de topsport.
Het Topsportrestaurant binnen de Arnhemhal op Papendal onderscheidt zich als restaurant waar “functionele voeding” puur en dagvers wordt bereid. Dit wil zeggen dat het aanbod van alle voeding in receptuur met voedingswaarde is vastgelegd en dat de topsporter het nuttigen van de maaltijden specifiek op inspanning, rust of herstel kan timen. www.sportcentrumpapendal.nl.
HAN Sport en Bewegen
HAN Sport en Bewegen is een opleidingsinstituut van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen voor sport- en beweegopleidingen. HAN SENECA Sports & Exercise Nutrition wil als onderdeel van het instituut iedereen de meerwaarde laten ervaren van een kwalitatief hoogwaardige voeding bij sport en bewegen. Als opleidingsinstituut ligt de primaire focus op het opleiden van (studenten voor) het werkveld. Verder is het een combinatie van het geven van onderwijs, het doen van onderzoek in de praktijk en het aanbieden van dienstverlening op het gebied van sportvoeding en sportvoedingsbegeleiding in Nederland. www.sportbewegen.nl.
Sportgrain
Sportsgrain is de naam waaronder de initiatiefnemers Millets Place en Bakels-Senior, in samenwerking met NTCP8, hoogtechnologische kennis combineren met ambachtelijke productiewijzen, in de overtuiging dat zo hoogwaardige (top)sport- en dieetproducten kunnen worden ontwikkeld. www.sportsgrain.com.
De ontwikkeling van het ‘Sportsgrain’ brood is ondersteund door een Innovatie Prestatie Contract (IPC)-subsidieregeling vanuit Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, waarvan Sportcentrum Papendal, FoodValley en Alliantie Voeding Gelderse Vallei de coördinatoren zijn.