Het voedingsaanbod tijdens de Olympische Spelen 2012
“Catering for the Olympic Games and Paralympic Games is a monumental task. We want athletes and spectators to have the widest choices of food available and we want that food, wherever possible, to be British.” – London 2012 Chief Executive Paul Deighton
Een paar maanden geleden schreef Pol Grootswagers op het blog over “Het dagmenu van een Olympiër”. Bij het buffet in het Olympisch dorp is een enorm aanbod van gerechten; het Europese menu bestaat bijvoorbeeld uit 300-400 gerechten! Als een sporter zelf voldoende kennis heeft van voeding kan hij of zij via de volledige lijst met voedingswaardes per product zijn of haar keuzes afwegen. Deze lijst is bijgevoegd bij het menu en geeft de voedingswaarde en de allergeeninformatie van elk product. Dit betekent echter wel dat de sporter een hoop extra huiswerk mee krijgt. Hier hebben we iets mee gedaan!
Op verzoek van het NOC*NSF voedingsteam zijn Pol Grootwagers en Kristin Jonvik aan de slag gegaan met het uitvoeren van een OS voedingsproject. Het hoofddoel van dit project is het OS menu en het buffet in het Olympisch dorp overzichtelijker maken voor de sporters en om sporters te ondersteunen in het maken van de optimale voedingskeuzes. Hiervoor zijn onder andere richtlijnen opgesteld voor bij het buffet en is een stoplichtsysteem bedacht waar gerechten worden gekleurd op basis van de geschiktheid voor de sporters.
Wat kunnen de sporters verwachten van de catering:
– Een groot aanbod van voedingsmiddelen met alternatieven laag in zout, vet en suiker;
– Aanwezigheid van volkoren producten en een grote selectie van fruit en groente;
– Grillen en stomen als bereidingsmethode voor een aantal gerechten.
– Toegang tot gratis drinkwater op alle locaties;
– Ondersteuning van diëtisten (Nutrition Kiosk) bij het kiezen van een gebalanceerd dieet afgestemd op individuele behoeften;
– Een etiket (Nutrition card) voor elk gerecht bij het buffet met beschrijving van portiegrootte, inhoud van energie- en macronutriënten en of het geschikt is voor speciale diëten of allergieën.
Wat krijgen de Nederlandse sporters van ons:
– Een overzicht van gerechten en dagmenu’s volgens het stoplichtsysteem. De meest geschikte gerechten hebben een groene kleur;
– Een informatiekaart die sporters mee kunnen nemen naar buffetten. Hierop staat een beschrijving van het stoplichtsysteem en richtlijnen voor het maken van juiste keuzes bij het buffet;
– Een voedingsstatement met wat ze kunnen verwachten van de voeding en de voordelen van het gebruiken van het stoplichtsysteem ;
– Een filmpje over mogelijke problemen die sporters kunnen tegenkomen bij het buffet.
Als ondersteunding van de documenten die de sporters krijgen, wordt een informatiefilmpje gemaakt. Hierin krijgen de sporters tips over hoe ze de documenten kunnen gebruiken om hun voeding tijdens de Spelen te optimaliseren. Deze informatie wordt gegeven door sportdiëtisten uit het kennisteam Sports and Exercise Nutrition en de expertgroep voeding van het NOC*NSF.
“…To enjoy all benefits of sports, athletes should adopt specific nutrition strategies that can optimise mental and physical performance and support good health.” – IOC Consensus Statement on Sports Nutrition 2010
Leuk bericht en goed dat ons olympisch team zo fantastisch ondersteund is met gezond en goed eten! Een LIKE voor de Olymp[ische catering!