Het dagmenu van de Olympiër

Het samenstellen van een menu voor de Olympische sporters is een heel karwei. De sporters komen uit alle uithoeken van de wereld, met overal andere eetgewoontes. In het Olympisch Dorp in Londen verblijven deze sporters tijdens de Spelen in 2012. Het dorp biedt plaats aan 17.320 bewoners, verdeeld over 3.300 appartementen. In de ‘dining hall’ kunnen 5,500 atleten tegelijkertijd eten. Het menu moet zo zijn samengesteld dat voor al die verschillende voedingsculturen herkenbare producten aanwezig zijn. Ook moet er genoeg te variëren zijn met voedingsmiddelen, om zo een ideale sportvoeding te kunnen samenstellen.

De organisatie heeft de voedingsculturen in drie groepen verdeeld. De Europese keuken, de Indiase/Aziatische keuken en de Afrikaanse/Caribische keuken. Daarnaast is er de ‘Best of Britain’ keuken aan toegevoegd, om de sporters kennis te laten maken met de Britse eetgewoontes.

Het aanbod en de variatie is erg groot. Alleen bij het ontbijt kan al gekozen worden uit 65 verschillende producten. Door deze variatie kan elke sporter een keuze maken die past bij de voeding die hij of zij is gewend. Een nadeel van de vele verschillende producten is dat ook minder gezonde producten bij zitten. Zo kan een sporter ontbijten met gebakken ei, worst, bacon en een pizzapunt. Dat past niet in de vetgematigde en koolhydraatrijke voeding die over het algemeen aan sporters wordt geadviseerd.

Om te voorkomen dat een sporter zich laat verleiden door de ongezonde keuzes, is voedingsbegeleiding hierbij gewenst. Als een sporter zelf voldoende kennis heeft van voeding kan hij of zij via de volledige lijst met voedingswaardes per product zijn keuzes afwegen. Deze lijst is toegevoegd bij het menu, en geeft van ruim 1100 producten de voedingswaarde en de allergeeninformatie. Dit betekent wel dat de sporter een hoop extra huiswerk mee krijgt.

Het is eenvoudiger als een begeleider met verstand van voeding een selectie maakt van voorkeursproducten uit het menu. Met de uitgebreide informatie over de beschikbare producten per dag kan deze begeleider ook een heel menuplan voor elke dag uitstippelen. Wanneer hierbij rekening wordt gehouden met de voorkeuren van de sporter, moet het lukken om een gezonde sportvoeding samen te stellen die aan de wensen van de sporter voldoet.

Het kennisteam Sports and Exercise Nutrition draagt bij aan de begeleiding van Olympische Sporters. Nick Iedema en Floris Wardenaar participeren beiden in het Team Voeding van NOC*NSF. In de praktijk geven zij adviezen aan nationale selecties van het wielrennen, hockey, hippische sport en zwemmen.