Appels en pizzakruiden voor een gespierder lichaam?
Door Roland Hangelbroek
Vorig jaar verscheen een studie naar ursolzuur (ursolic acid of malol in het Engels) die aantoonde dat dit stofje voor spiergroei en vetverlies kon zorgen. Dat klinkt natuurlijk als een geweldig stofje voor bijvoorbeeld krachtsporters en bodybuilders. Het duurde dan ook niet lang voordat er ursolzuur supplementen voor sporters op de markt verschenen. Ursolzuur is al een aantal decennia in de belangstelling, omdat het verschillende gezondheidseffecten zou hebben. Zo zou het ontstekingsremmend werken, leverschade kunnen voorkomen en anti-kanker effecten hebben.
Onderzoekers hebben grote hoeveelheden ursolzuur in het voedsel van muizen gedaan. Deze muizen kregen daardoor grotere en sterkere spieren. Daar kwam bij dat de muizen minder ‘wit’ vet en meer ‘bruin’ vet kregen. Wit vetweefsel is het vet dat dient als energieopslag. Bruin vetweefsel dient vooral voor warmteproductie. Lang werd gedacht dat mensen dit soort vet niet hebben, maar recent onderzoek laat zien dat wij wel een heel klein beetje van dit vet hebben. Bruin vet vreet energie, wat kan leiden tot vetverlies. Mensen met meer bruin vet zijn over het algemeen ook slanker. Daarom is bruin vet ook erg interessant voor het behandelen van obesitas. Naast meer spiermassa en minder vet konden de muizen die ursolzuur kregen langer rennen. Dit kwam onder andere door beter ontwikkelde type 1 spiervezels. Kortom, meer spiermassa, minder vet en een beter uithoudingsvermogen.
Van nature komt ursolzuur voor in rozemarijn, basilicum, oregano, tijm en de schil van appels. Helaas zit er te weinig ursolzuur in deze planten om een daadwerkelijk een effect te hebben. Dat is goed nieuws voor de supplementenindustrie omdat zij zo een pilletje kunnen maken waar wel genoeg werkzame stof in zit. Slecht nieuws voor degene die van plan was naar de winkel te rennen om appels en pizzakruiden in te slaan. Een bijkomend nadeel is dat ursolzuur niet heel goed wordt opgenomen bij mensen, wat betekent dat er meer ursolzuur nodig is om hetzelfde resultaat te krijgen als bij de muizen. Er zijn nog geen onderzoeken gedaan bij mensen met ursolzuursuppletie, dus daar moeten we op wachten. Ursolzuur heeft een hoop potentie, maar er zitten zeker nog haken en ogen aan.
Cypess, A.M., et al., Identification and Importance of Brown Adipose Tissue in Adult Humans. New England Journal of Medicine, 2009. 360(15): p. 1509-1517.
Kunkel, S.D., et al., Ursolic Acid Increases Skeletal Muscle and Brown Fat and Decreases Diet-Induced Obesity, Glucose Intolerance and Fatty Liver Disease. PLoS ONE, 2012. 7(6): p. e39332.
Liu, J., Oleanolic acid and ursolic acid: Research perspectives. Journal of Ethnopharmacology, 2005. 100(1–2): p. 92-94.
Liu, J., Pharmacology of oleanolic acid and ursolic acid. Journal of Ethnopharmacology, 1995. 49(2): p. 57-68.