HAN Sports and Exercise Nutrition wint onderzoeksprijs
Kristin Jonvik, gepromoveerd onderzoeker bij HAN Sport en Bewegen en sportdietist team NL en team Norway, presenteerde op het sportmedische congres American College of Sport Medicine (ACSM) in Orlando, Florida, VS de resultaten uit het Nutrend onderzoek. Dit onderzoek, over de effecten van eiwitsuppletie op aanpassingen tot duurtraining, kreeg internationale aandacht en won een Young Investigator in Sports Nutrition Award. Hieronder vertelt ze over de resultaten uit het onderzoek en haar ervaringen tijdens het congres. Wil je het onderzoeksartikel lezen? Klik dan hier.
Resultaten Nutrend onderzoek
“Het Nutrend onderzoek had als doel om de effecten van eiwitsuppletie op duurtraining te onderzoeken. Uit eerder onderzoek lijkt dat skeletspieren positief reageren na het consumeren van eiwit na een duurtraining. Wat echter nog niet helemaal duidelijk is, is of eiwitsuppletie na duurtraining ook de VO2max verhoogt en tegelijkertijd duurprestatie en de oxidatieve capaciteit van de spieren verhoogt.”
“Het onderzoek is uitgevoerd bij HAN SENECA, waarbij 60 jonge gezonde mannen een 12 weeks duurtrainingsprogramma volgden. Ze trainden drie keer per week in groepjes. De trainingen bestonden uit zowel intervalsessies als duursessies. Na elke training en voor het slapen gaan kregen ze een melkdrank. De ene helft van de groep kreeg een eiwitdrank en de andere helft een placebodrank. Voor en na 12 weken trainen werd een aantal testen uitgevoerd, zoals een VO2max test, een tijdrit op de fiets en krachttesten. Ook werd de lichaamssamenstelling, voedingssinname en dagelijkse activiteitenniveau in kaart gebracht.”
“Gemiddeld aten de deelnemers 1.2 g/kg eiwit in hun gebruikelijke normale voeding. Tijdens suppletie at de groep met de eiwitdrank in totaal 1.6 g/kg eiwit. De duurtraining zorgde voor een sterke toename in VO2max (gemiddeld 11%). Dit impliceert dat het trainingsprogramma zeer effectief was op het verbeteren van duurvermogen. Echter was er geen verschil in de verbetering tussen de eiwit- en placebogroep, en eiwitsuppletie had daarom geen toegevoegde waarde op de verhoging van VO2max. De prestatie op de tijdrit werd gemiddeld verbeterd met 14% na het trainingsprogramma, maar er was geen verschil tussen de eiwit- en placebogroep. Het kracht-duurvermogen op de krachttesten was ook verbeterd door het trainingsprogramma (gemiddeld 6%), maar ook hier geen extra effect in de eiwitgroep. De vetvrije massa in de benen was verhoogd na het trainingsprogramma, en deze verhoging leek wat groter in de eiwitgroep (+0.5 kg) vergeleken met de placebogroep (+0.2 kg).”
“De conclusie uit deze studie is dat bij drie keer per week duurtraining, we geen toegevoegde waarde van eiwitsuppletie zien, bovenop een normale voeding. Of dit ook het geval is voor atleten die een kortere hersteltijd en hoger trainingsvolume hebben (zoals topsporters) weten we nog niet.”
Presentaties tijdens het ACSM congres
Dag 1: Op de GSSI-ACSM preconferentie presenteerde Kristin het Nutrend onderzoek als één van de 3 winnaars van de Young Investigator in Sports Nutrition Award.
Dag 2: Verder presenteerde Kristin een overzicht van de praktische aspecten rondom suppletie van bietensap, het onderwerp van haar PhD waarop ze in september 2018 promoveerde. Hier was de interesse in de zaal groot en veel vragen werden gesteld over wie, wanneer en hoe prestatie verbeterd kan worden door middel van bietensap.
Dag 3: Het Nutrend onderzoek kreeg nog meer aandacht tijdens de poster sessie. Hier presenteerde Kristin eerst kort de bevindingen vervolgd door vragen en discussie met andere onderzoekers die onderzoeken met betrekking tot eiwit en sportprestatie hebben gedaan.
Dag 4: Tijdens een symposium samen met collega en voormalig teamleider op de HAN Floris Wardenaar (rechts op de foto hieronder), presenteerde Kristin een overzicht hoe men echt prestatie kan testen in het lab en de vertaling naar praktische relevantie voor de sport.