Vocht- en voedingsinname bij marathonlopers: De ConsuMeRun-studie

Dat een optimale vocht- en voedingsinname tijdens duurinspanning een belangrijke rol speelt bij het handhaven van het prestatievermogen is bekend. Zo ook bij het hardlopen van een (ultraduur)marathon. Eten en drinken tijdens een marathon is echter niet altijd even gemakkelijk en het optreden van maagdarmklachten is een veel voorkomende klacht onder (lange afstand) lopers.
ConsumeRun HAN Sport en Bewegen

Om inzicht te verkrijgen in de vocht- en voedingsinname, in het mogelijk opgetreden van maagdarmklachten tijdens of na inspanning en in de relatie met de sportprestatie van marathonlopers is binnen HAN Sport en Bewegen als onderdeel van Eat2Move de ConsuMeRun-studie opgezet. Hiervoor heeft het kennisteam onder andere een korte vragenlijst (FFEQ; Food Frequency Exercise Questionnaire) ontwikkeld, waarmee direct na inspanning de vocht- en voedingsinname en het eventueel optreden van maagdarmklachten van de loper uitgevraagd wordt. Naast de bovengenoemde doelen van dit onderzoek, is ook gekeken naar de mate waarin deze FFEQ een realistische inschatting geeft van de werkelijke inname van de marathonlopers.

Verschillende marathons & De Zestig van Texel

Inmiddels is de ConsuMeRun-studie bij zes marathons uitgezet. Marathons die bijgedragen hebben aan ons onderzoek zijn de Utrecht Science Parc Marathon, Spijkenisse SPARK marathon, Midwinter Marathon Apeldoorn, Purmerbos Marathon (Purmerend), Pijnenburg Bosmarathon (Soest) en de Devils Trail (Nijmegen). Op dit moment hebben 120 hardlopers de FFEQ hebben ingevuld, waarvan 23 hardlopers ook continue geobserveerd zijn gedurende de marathon. Deze live-observaties geven ons de mogelijkheid om te kijken hoe goed de vragenlijst inzicht geeft in de werkelijke voedingsinname tijdens een marathon.

Zestig van Texel
Een evenement waar zowel 60 km als 120 km gelopen wordt. Als aanvulling op de vragenlijsten en observatie, zijn bij dit evenement ook bloedafnames en temperatuurmetingen gedaan (voor en na inspanning) in samenwerking met de Universiteit van Maastricht en het RadboudUMC. Met deze gegevens kan de aanwezigheid van darmwandschade bepaald worden en is de stijging in lichaamstemperatuur tijdens dit soort inspanning in kaart gebracht.

De eerste resultaten

Alle verzamelde gegevens worden momenteel uitgelezen en geordend, zodat vervolgens de analyses uitgevoerd kunnen worden. Naast het feit dat de meeste lopers inmiddels een individueel rapport hebben ontvangen over hun persoonlijke inname zijn er nog geen definitieve onderzoeksuitkomsten. Wat ons wel is opgevallen, is het grote verschil in de toegepaste vocht- en voedingsstrategie tussen lopers. Dit zorgt dan ook voor een grote variatie in inname tussen lopers. Een aanwijzing dat het verstrekken van voedingsadvies voor (ultra)duurlopers écht maatwerk is. Daarnaast lijkt het er op dat de resultaten van de vragenlijst een overschatting te geven van de werkelijke vocht- en voedingsinname.

Enthousiaste deelnemers & grote groep vrijwilligers

Dit onderzoek is opgezet als een professional community waarbij onderzoekers, collega’s, studenten, alumni en vrijwilligers samen aan een project werken. Het enthousiasme van deelnemers en alle betrokkenen heeft gemaakt dat de voorbereiding en de onderzoeksdagen erg succesvol zijn verlopen. Alle deelnemers, en met name deelnemers aan de live-observatie, toonden grote interesse in en medewerking aan het onderzoek. Voor ons als onderzoekers was het een bijzondere ervaring om gedurende meerdere uren (tijdens Texel 120 km wel 12-15 uur!) mee te fietsen met een loper die bezig is een topprestatie voor zichzelf neer te zetten. Naast de deelnemers aan de studie heeft een grote groep vrijwilligers (meer dan 20 studenten, professionals en andere geïnteresseerden) ervoor gezorgd dat de live-observaties met succes zijn uitgevoerd. Deelnemers en observaties bouwden in korte tijd een bijzondere band met elkaar op!