Maaltijdtevredenheid en de energie- en eiwitinname in verpleeghuizen?
Ouderen in een zorginstelling zijn voor hun dagelijkse voedingsinname afhankelijk van deze zorginstelling. Gebrek aan tevredenheid over de maaltijden kan leiden tot verminderde inname. Verminderde inname verhoogt het risico op een slechte voedingstoestand, gewichtsverlies en functionele achteruitgang. Bij tevredenheid over de maaltijd zijn verschillende factoren zoals smaak, geur, uiterlijk, presentatie (dienblad en servies), keuze en (serveer)tijd van belang.
Femke Kleeven en Caroline Risseeuw wilden met dit onderzoek inzicht krijgen in de maaltijdtevredenheid bij de warme maaltijd en de invloed hiervan op de energie- en eiwitinname. Hierbij hebben zij de volgende vraag gesteld:
“Wat is de associatie tussen de maaltijdtevredenheid en de energie- en eiwitinname van de warme maaltijd bij ouderen in verpleeghuizen?”
Resultaten
Uit de resultaten van het cross-sectioneel onderzoek bij 123 verpleeghuisbewoners (gemiddelde leeftijd 84) blijkt dat de maaltijdtevredenheid een positieve associatie heeft met de energie- en eiwitinname bij ouderen in verpleeghuizen. Per punt dat hoger gescoord wordt op de maaltijdtevredenheid wordt er 15,5 kcal en 0,7 gram eiwit meer geconsumeerd. Dit betekent dat een bewoner die tevreden is (18 punten) over de maaltijd, 186 kcal en 8,4 gram eiwit meer eet bij de warme maaltijd dan wanneer deze bewoner ontevreden is (6 punten).
De conclusie van Femke en Caroline is dat uit het huidige onderzoek blijkt dat de maaltijdtevredenheid een positieve associatie heeft op de energie- en eiwitinname bij ouderen in verpleeghuizen.
Aanbevelingen
Het zorgpersoneel van verpleeghuizen speelt een centrale rol bij de maaltijdtevredenheid. Interventies op het gebied van maaltijd ambiance zoals Project ‘Ambiance’ en het Project ‘Genieten aan tafel’ kunnen bijdragen aan het scholen van personeel. Deze interventies kunnen aangevuld worden met adviezen rondom andere onderdelen van maaltijdtevredenheid zoals smaak, geur, uiterlijk en serveertijd.
Voor een volgend onderzoek is de aanbeveling om de aspecten van ambiance (muziek, tafelaankleding, gedragsregels personeel, sfeer en licht) ook mee te nemen om na te gaan wat de invloed is op de voedingsinname. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat aspecten van maaltijdambiance de voedingsinname bij ouderen eveneens kunnen verhogen. Het is interessant om te onderzoeken of combinatie van de zes determinanten van maaltijdtevredenheid en de aspecten van maaltijdambiance tot nog meer toename van voedingsinname leidt.
Wil je meer weten over het onderzoek van Femke en Caroline? Lees dat hier hun Abstract.