De haalbaarheid van een nieuwe verpleegkundige voedingsinterventie

In Nederlandse ziekenhuizen is gemiddeld één op de vier tot vijf patiënten ondervoed. Factoren van een inadequate voedingsinname zijn onder andere klachten van de patiënt, nuchter-beleid rond medische ingrepen en hulpbehoevendheid bij het eten en drinken. Specifieke voedingsinterventies kunnen een significant effect hebben op het verminderen van het aantal complicaties, opnameduur, heropname cijfers, ziektekosten en mortaliteit. Samenwerking tussen alle betrokken zorgverleners is hierbij noodzakelijk. Verpleegkundigen hebben een sleutelrol in het optimaliseren van de voedingszorg omdat zij continue betrokken zijn bij de patiënt, de voedingsinname observeren en contact hebben met de patiënt, familie of verzorgers.

Voormalig Diëtisten in Opleiding (DIO’s) Beau Wong en Josine Thijssen hebben hun onderzoek over de haalbaarheid van een nieuwe verpleegkundige voedingsinterventie gedaan. Uit hun onderzoek is gebleken dat patiënten in de voormeting hun voedingsbehoeften van energie- en eiwit niet halen tijdens opname. Het gebruik van de interventie werd door patiënten als makkelijk ervaren.

Het is waardevol om de ontwikkelde verpleegkundige voedingsinterventie voor vervolgonderzoek te testen op andere afdelingen of in andere ziekenhuizen waar in de voedingszorg nog veel te behalen valt. Voor vervolgonderzoek wordt geadviseerd de interventie-onderdelen aan te passen op inhoud en het gebruik binnen het ziekenhuis.

Er kan nog geen uitspraak gedaan kan worden over de haalbaarheid van de verpleegkundige voedingsinterventie. Hiervoor moet eerst een vergelijking met de nameting plaatsvinden. Deze resultaten worden later in 2021 gepubliceerd.

Lees het gehele abstract: 2021S2_abstract_OZBA_ondervoeding_ziekenhuis_Beau_Wong_Josine_Thijssen