Het verband tussen speekselamylase en lichaamssamenstelling en voedselconsumptie

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar een verband van genetische factoren en overgewicht. Een van de factoren kan de enzymactiviteit van amylase zijn. Hierbij wordt uitgegaan van de hypothese dat: ´een verhoogde amylase-activiteit van speeksel resulteert in een verhoogd lichaamsgewicht´. In dit onderzoek werd onderzocht of er een verband is tussen speekselamylase en lichaamssamenstelling en de voedselconsumptie.

In een cross-sectioneel onderzoek werd de lichaamssamenstelling gemeten (lengte in meter, gewicht in kg, BMI/meter2, buikomtrek in centimeters en vet massa index) bij de studenten die de Minor Voeding volgden aan een hogeschool. Er werd 2 ml speeksel afgenomen, de studenten hielden een week lang hun voedselinname (koolhydraat, zetmeel, vezels en suiker) via de eetmeter bij. De verzamelde resultaten zijn berekend met een statistische toets (Chi2). Er is geen normaalwaarde vastgesteld voor amylase-activiteit hierdoor is er gekozen om de resultaten te verdelen in kwartielen.

Discussie: Het uitblijven van significante resultaten kan betrekking hebben op:

1. onvoldoende obesen onder de participanten;

2. een lugol-oplossing. Bij slechts vier participanten was sprake van overgewicht op basis van én verhoogd BMI én verhoogde middelomtrek én verhoogde VMI. De lugol-oplossing was oud en derhalve minder sensitief. Het gebruik van lippenstift door de onderzoekspopulatie bleek ongewenst van invloed op de uitkomst van de amylase-activiteit. De resultaten kunnen tevens negatief beïnvloed zijn door onderrapportage van de voedselconsumptie en overschatting PAL-waardes.

Conclusie

Er is geen significante relatie aantoonbaar. Wil je meer lezen over het onderzoek van de studenten, lees dan hun abstract: 00 BA_Abstract Verband speekselamylase en lichaamssamenstelling en voedselconsumptie