Keuze broodbuffet voor patiëntengroep met slik- en kauwproblemen
Voor de patiëntengroep met een aangepaste consistentie zijn de keuzemogelijkheden voor ontbijt en lunch vaak erg beperkt. De keuze valt ongewild dan al snel op vloeibare productkeuzes. De vraag is, wat is er nog meer mogelijk? Wat kan deze groep aangeboden worden, wat er nog ontbreekt en wat zij missen? Hierbij rekening houdend met een voedingspatroon aansluitend op de adviezen ‘Schijf van Vijf.
Om de nieuwste innovaties tegemoet te komen, is de opdracht om te gaan ontwikkelen via IDDSl-naamgeving en consistenties. Op basis van de onderzoeksfase kwam er vanuit de verschillende perspectieven naar voren dat het huidige aanbod voor de patiënten met slikproblematiek eenzijdig, zoet en vooral op melkbasis is. Daarnaast kan er geconcludeerd worden op basis van literatuur dat een vloeibare voeding meestal te weinig voedingsstoffen bevat, met name energie, eiwit, vezels. Patiënten zelf zouden graag brood met beleg willen kunnen eten.
Uiteindelijk zijn studenten Djuulte Jansen en Lisa van der Pol, samen met de kok vanuit het Maxima Medisch Centrum, tot een geschikt receptuur voor IDDSl-brood 5 gekomen, zij hebben deze getest en met diverse smaaksamenstellingen tot stand qekomen.
Meer lezen over de resultaten, conclusie en eindproduct? Lees dan verder in het Abstract van Djuulte en Lisa.