Retrospectief onderzoek naar patiënten die herstellen van COVID-19 bij de diëtist in de eerste lijn

Onderdeel van het COVID herstelzorg onderzoek. Patiënten met COVID-19 hebben een groot risico op ondervoeding. Dit kan komen door aan voeding gerelateerde klachten als maag-darmklachten, vermoeidheid of geur en/of smaakverlies. Omdat het een nieuwe infectieziekte betreft is er weinig bekend vanuit de literatuur over de aan voeding gerelateerde klachten bij COVID-19. Het doel van het onderzoek van Asha van der […]

Wat speelt er op sociale media bij de gebruikers van het Blended Diet?

Kwalitatief en kwantitatief onderzoek op sociale media naar onderwerpen en adviezen rondom het Blended Diet in Nederland en België. Het Blended Diet is sinds enkele jaren in opkomst als alternatief voor commerciële sondevoeding. Ouders en/of verzorgers van kinderen die het Blended Diet gebruiken stellen vragen of delen ervaringen op sociale media. Diëtisten hebben weinig inzicht in en invloed op de […]

De gezonde speeltuin

Het percentage kinderen met overgewicht en obesitas neemt toe wat voor een groot deel wordt veroorzaakt door de obesogene omgeving. Onderzoek laat zien dat ouders tijdens een dagje uit het belangrijk vinden dat er een gezond voedingsaanbod voor kinderen is. Michelle van Dinter-Kerkhof en Elief Misaine hebben hun onderzoek gedaan voor een speeltuinvereniging. De hoofdvraag luidt: ‘Wat zijn gezonde tussendoortjes […]

De haalbaarheid van een nieuwe verpleegkundige voedingsinterventie

In Nederlandse ziekenhuizen is gemiddeld één op de vier tot vijf patiënten ondervoed. Factoren van een inadequate voedingsinname zijn onder andere klachten van de patiënt, nuchter-beleid rond medische ingrepen en hulpbehoevendheid bij het eten en drinken. Specifieke voedingsinterventies kunnen een significant effect hebben op het verminderen van het aantal complicaties, opnameduur, heropname cijfers, ziektekosten en mortaliteit. Samenwerking tussen alle betrokken […]