Wat is de energie- en eiwitinname t.o.v. de vastgestelde behoefte in de eerste drie dagen bij post IC-patiënten?

De prognose van het herstel op korte termijn is voor IC-patiënten de laatste jaren sterk verbeterd. Tegelijkertijd zien we dat steeds meer patiënten na een intense lange ziekteperiode op de IC blijvende gezondheidsproblemen houden. Er is steeds meer bewijs dat voeding een grate rol speelt bij herstel. Dat begint met voldoende aandacht voor voeding tijdens de acute ziekte en duurt […]

Wat is de meerwaarde van de diëtist m.b.t. zoutinname van patiënten met chronisch nierfalen?

het onderzoek van studenten Jools van der Heijden en Lieke Geurts van Kessel gaat over de zoutinname van patiënten met chronisch nierfalen die behandeld worden op de Nierfalen Polikliniek in het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven, waarbij het nog niet nodig is om te dialyseren. Er is al eerder onderzoek gedaan naar de meerwaarde van de gehele Nierfalen Polikliniek. De diëtisten […]

Welke medische -, voedings – en algemene factoren zijn geassocieerd aan de eiwitinname van ouderen in een verzorgingshuis

In 1990 was 12,8% van de inwoners van Nederland 65-plus. In 2020 was dit 19,5% en de verwachting is dat dit stijgt naar 27% in 2040. De prevalentie van ondervoeding bij ouderen in Woon Zorg Welzijn instellingen is 19,4%. Ondervoeding is een lichaamstoestand dat wordt veroorzaakt door een tekort aan inname of opname. De behandeling van ondervoeding bestaat voornamelijk uit […]

Het effect van prehabiliteren op het herstel van de orale voedingsinname van patiënten

Prehabiliteren is een interventievorm waarbij een patiënt in een zo fit mogelijke conditie gebracht wordt voor een operatie. In de huidige literatuur worden betekenisvolle resultaten gevonden over het effect van prehabilitatie, zoals het minder optreden van postoperatieve complicaties en een verminderde opnameduur. Echter, harde evidentie ontbreekt nog. In 2016 startte het Radboudumc in Nijmegen met een pilot studie naar het […]

Keuze broodbuffet voor patiëntengroep met slik- en kauwproblemen

Voor de patiëntengroep met een aangepaste consistentie zijn de keuzemogelijkhe­den voor ontbijt en lunch vaak erg beperkt. De keuze valt ongewild dan al snel op vloeibare productkeuzes. De vraag is, wat is er nog meer mogelijk? Wat kan deze groep aangeboden worden, wat er nog ontbreekt en wat zij missen? Hierbij rekening houdend met een voedingspatroon aansluitend op de adviezen […]