Maaltijdtevredenheid en de energie- en eiwitinname in verpleeghuizen?

Ouderen in een zorginstelling zijn voor hun dagelijkse voedingsinname afhankelijk van deze zorginstelling. Gebrek aan tevredenheid over de maaltijden kan leiden tot verminderde inname. Verminderde inname verhoogt het risico op een slechte voedingstoestand, gewichtsverlies en functionele achteruitgang. Bij tevredenheid over de maaltijd zijn verschillende factoren zoals smaak, geur, uiterlijk, presentatie (dienblad en servies), keuze en (serveer)tijd van belang. Femke Kleeven […]

Welke drinkvoedingen zijn geschikt om op te nemen in een startpakket aan drinkvoedingen voor oncologische patiënten?

Uit literatuur blijkt dat oncologische patiënten veel voedingsgerelateerde klachten ervaren tijdens de ziekte en eventuele behandelingen. Klachten bij ziekte zijn onder andere smaak- en geurveranderingen, anorexie, passageklachten en kauw- en slikproblemen. Klachten die bij chemotherapie kunnen voorkomen zijn misselijkheid, braken en mucositis. Bij radiotherapie kan er sprake zijn van smaak- en geurveranderingen en xerostomie. De genoemde klachten kunnen leiden tot […]

Wat zijn de ervaringen m.b.t. gebruik van zelfmanagement-educatie voor het tellen van koolhydraten?

In de behandeling van diabetes neemt zelfmanagement een belangrijk rol in. Om zelfmanagement te laten slagen kan er gebruik worden gemaakt van verschillende soorten zelfmanagementondersteuning, waarvan educatiemateriaal voor het tellen van koolhydraten een onderdeel is. In de praktijk is én wordt ontzettend veel zelfmanagementeducatie ontwikkeld voor het tellen van koolhydraten, echter wordt dit materiaal niet gedeeld buiten de eigen organisatie […]

Gedragsverandering via een mHealth-tool in de dieetbehandeling bij kinderobesitas

Gedragsverandering vraagt om een hoge eigen regie en dieetcompliance, welke laag zijn onder 12- tot 18-jarige patiënten van het multidisciplinaire behandeltraject voor kinderobesitas in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Een mHealth-tool zou hier verandering in moeten brengen. De literatuur geeft aanwijzingen dat verschillende componenten in een mHealth-tool effectief zouden zijn voor gedragsverandering: feedback, zelfmonitoring, doelen stellen, instructies, communicatie en spelelementen. De […]

Onderzoek naar het aanbieden van SNAQ-tussendoortjes bij ondervoede cliënten

Eén op de vier tot vijf cliënten in onder andere zorginstellingen is ondervoed. Binnen De Zorgboog worden aan deze ondervoede cliënten SNAQ-tussendoortjes aangeboden. Dit zijn energie- en eiwitrijke tussendoortjes. Echter, merken de diëtisten binnen De Zorgboog dat het aanbieden van deze SNAQ-tussendoortjes niet voldoende gebeurt. Hierdoor verloopt de behandeling van ondervoede cliënten niet optimaal, het risico op langere opnameduur en […]