Het ontwikkelen van een hartig eiwitrijk tussendoortje in IDDSI 4

Het huidige marktaanbod aan eiwitrijke tussendoortjes voor patiënten met dysfagie bestaat voornamelijk uit zoete producten. Hierdoor is er weinig smaakvariatie. Dit kan resulteren in het ontwikkelen van een aversie richting zoete eiwitrijke tussendoortjes. Wat ertoe leidt dat er mogelijk geen tussendoortjes meer worden genuttigd, omdat er onvoldoende variatie is. Dit kan resulteren in onvoldoende inname van energie en eiwitten wat de kans op ondervoeding vergroot. Door het ontwerpen van een hartig eiwitrijk tussendoortje in IDDSI 4, wordt er in de toekomst een hartig eiwitrijk tussendoortje in IDDSI 4 aan het aanbod van de vier psychogeriatrische afdelingen van locatie Eemwijk binnen Van Neynsel toegevoegd.

Methode

Studenten Marloes van Herpen en Esmée Knops hebben om een hartig eiwitrijk tussendoortje te ontwikkelen in IDDSI 4, een ontwerponderzoek uitgevoerd van kwalitatieve aard. Dit is gedaan middels een participatieve en iteratieve werkwijze, waarbij de fases van het Double-Diamond model zijn doorlopen. Zo zijn er contextual interviews afgenomen onder zorghulpen en werd er een sensorisch onderzoek van hedonische aard uitgevoerd onder bewoners. Tot slot is er een implementatie- en evaluatieplan opgesteld.

Resultaten

Om tot een ontwerp te komen zijn de volgende ontwerpeisen opgesteld: hartige smaakvoorkeur bewoners, bereidingswijze, houdbaarheid, criteria, overig en randvoorwaarden.
De contextual interviews onder de zorghulp (N=4) gaven de hartige smaakvoorkeur van de bewoners en de gewenste bereidingswijze en houdbaarheid volgens de zorghulpen weer.
Op basis van de ontwerpeisen zijn twee producten ontwikkeld die werden getest in een sensorisch onderzoek onder de bewoners (N=25). Hier werd de kipcocktail door de 15 bewoners (60%) als lekkerste bestempeld.

Conclusie en aanbevelingen

Uiteindelijk is er een hartig eiwitrijk tussendoortje in IDDSI 4 ontworpen, de kipcocktail. Het wordt geadviseerd de kipcocktail te serveren in een serveerglaasje met lepel, kleurrijke placemat, servet en bloemen. Verder zou eventueel vervolgonderzoek zich kunnen richten op het effect van de kipcocktail.