De inzet en effecten van diabetes-specifieke drinkvoeding

Ondervoeding en het risico op ondervoeding is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij ziekenhuispatiënten. Daarbij is Diabetes Mellitus een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. In de behandeling van deze ziekte is een goede regulatie van de bloedglucose van belang om complicaties op lange termijn te voorkomen. Door drinkvoeding in te zetten kunnen mogelijke tekorten in de totale energiebehoefte aangevuld worden, waardoor ondervoeding voorkomen of behandeld kan worden. Er zijn zowel niet-ziektespecifieke als ziektespecifieke drinkvoedingen ontwikkeld. Er is in de praktijk veel onzekerheid betreffende de effectiviteit van diabetes-specifieke drinkvoeding op de glykemische regulatie van diabetespatiënten.

Het doel vast van het onderzoek van studenten Jolien Groot en Demi van Gaal is om de redenen te achterhalen om – in de diëtistische behandeling van ondervoede (of een risico op ondervoede) diabetespatiënten – te kiezen voor diabetes-specifieke drinkvoeding ten opzichte van niet-ziektespecifieke drinkvoeding.

Resultaten

Uit de gehouden online enquête onder diëtisten werkzaam het diabetespatiënten, over het gehele land en in samenwerking met de NTVD, respons (n=50), blijkt dat een groot deel van de respondenten gebruikt maakt van diabetes-specifieke drinkvoeding, merendeel is werkzaam in de klinische setting of in de eerstelijnszorg. De meest gebruikte drinkvoedingen zijn: Diasip, Glucerna 1.5kcal en Fresubin DB. In de praktijk zijn volgens de respondenten positieve verschillen te zien op de glykemische regulatie, een van de redenen om het niet voor te schrijven is dat diabetes-specifieke drinkvoeding mogelijk minder calorieën en eiwitten bevat in vergelijking met niet-ziektespecifieke drinkvoeding. Uit het literatuuronderzoek blijkt dat er meer en kwalitatief hogere onderzoeken te vinden zijn over diabetes-specifieke drinkvoeding in het algemeen, maar dat er minder onderzoeken te vinden zijn wanneer er gezocht wordt naar artikelen over Diasip, Glucerna 1.5 kcal en Fresubin DB.

Wil je weten over het onderzoek van Jolien en Demi? Lees dan hier hun Abstract.