Retrospectief onderzoek naar patiënten die herstellen van COVID-19 bij de diëtist in de eerste lijn

Onderdeel van het COVID herstelzorg onderzoek.

Patiënten met COVID-19 hebben een groot risico op ondervoeding. Dit kan komen door aan voeding gerelateerde klachten als maag-darmklachten, vermoeidheid of geur en/of smaakverlies. Omdat het een nieuwe infectieziekte betreft is er weinig bekend vanuit de literatuur over de aan voeding gerelateerde klachten bij COVID-19.
Het doel van het onderzoek van Asha van der Velden en Isa de Roo was inzicht verkrijgen in patiënten die bij de diëtist in een eerstelijns-praktijk behandeld worden om te herstellen van COVID-19. Dit onderzoek richtte zich op patiënten en diëtisten in Nederland.
De hoofdvraag was dan ook: “Hoe ziet de patiëntenpopulatie eruit op het gebied van klachten, voedingstoestand en (para)medische behandeling, die een diëtistische behandeling in een eerstelijnspraktijk heeft ontvangen voor het herstel van COVID-19 tussen 1 maart 2020 en 31 december 2020?”.

Veel patiënten hebben last van aan voeding gerelateerde klachten, zoals vermoeidheid, spierzwakte, benauwdheid, minder zin in eten en smaakproblemen. Sommige patiënten melden ook andere dan aan voeding gerelateerde klachten zoals mentale klachten, hoofdpijn en spierpijn.
Meer dan één derde van de patiënten heeft een hoog risico op sarcopenie. Net iets meer dan 40% van de patiënten is opgenomen geweest in het ziekenhuis ten gevolge van COVID-19 voorafgaand aan de diëtistische behandeling. Meer dan de helft van de patiënten wordt doorverwezen door de huisarts en in bijna 90% van de gevallen is er een fysiotherapeut betrokken tijdens de diëtistische behandeling. Ongeveer de helft van de patiënten krijgt drinkvoeding voorgeschreven.

Een interessant abstract om in zijn geheel verder te lezen:  2021 S2_abstract_OZ+BA_COVID-19_eerstelijn_Asha van der Velden en Isa de Roo