Onderzoek naar het aanbieden van SNAQ-tussendoortjes bij ondervoede cliënten

Eén op de vier tot vijf cliënten in onder andere zorginstellingen is ondervoed. Binnen De Zorgboog worden aan deze ondervoede cliënten SNAQ-tussendoortjes aangeboden. Dit zijn energie- en eiwitrijke tussendoortjes. Echter, merken de diëtisten binnen De Zorgboog dat het aanbieden van deze SNAQ-tussendoortjes niet voldoende gebeurt. Hierdoor verloopt de behandeling van ondervoede cliënten niet optimaal, het risico op langere opnameduur en dieetbehandeling dreigt hierdoor.

Het doel van dit onderzoek is om de huidige situatie met betrekking tot het aanbieden van SNAQ-tussendoortjes in kaart te brengen en aan de hand hiervan knelpunten te achterhalen.
Hiervoor hebben studenten Evi Aldenzee en Tessa de Rooij de volgende onderzoeksvraag opgesteld:

“Wat zijn de redenen dat er binnen De Zorgboog onvoldoende SNAQ-tussendoortjes worden aangeboden bij cliënten met een oranje of rode SNAQrc-score?”

Resultaten

Uit de antwoorden op de uitgezette online enquêtes is gebleken dat een oranje of rode SNAQrc-score niet in alle gevallen wordt doorgegeven aan de mede betrokkenen. Daarnaast blijkt dat ongeveer de helft van de respondenten niet weet wat een SNAQ-tussendoortje inhoudt en ook niet weten welke stappen ondernomen moeten worden als een cliënt een oranje of rode SNAQrc-score heeft. De medewerkers gaven zelf als knelpunten aan dat er onvoldoende communicatie is over welke cliënt een SNAQ-tussendoortje moet krijgen en wat voor tussendoortje, dat er weinig aandacht/prioriteit is voor ondervoeding en dat zij een duidelijke uitleg rondom SNAQ-tussendoortjes missen.

Conclusies

Deze resultaten duiden erop dat het onvoldoende doorgeven van een oranje of rode SNAQrc-score leidt tot het onvoldoende aanbieden van SNAQ-tussendoortjes. Daarnaast is de kennis van de medewerkers over het onderwerp SNAQ-tussendoortjes onvoldoende. Terugkomend op de hoofdvraag, zijn de knelpunten met betrekking tot het aanbieden van SNAQ-tussendoortjes onder andere onvoldoende communicatie, onvoldoende kennis, onvoldoende prioriteit en geen duidelijke lijst met welke SNAQ-tussendoortjes aangeboden kunnenhttps://blog3.han.nl/voeding-in-de-praktijk/wp-content/uploads/sites/75/2022/06/Abstract-Evi-Aldenzee-en-Tessa-de-Rooij.pdf worden.

Wil je ook nog lezen welke aanbevelingen Evi en Tessa hebben? Lees dan verder in hun Abstract.