Scania: ‘De organisatie ontwikkelen door onze mensen te ontwikkelen’

In augustus 2020 startte een Lean Green Belt opleiding binnen Scania. Een opleiding waarvoor het trainingsmateriaal in nauwe samenwerking tussen het Scania SPS-office (SPS = Scania Production System) en het HAN Lean QRM centrum (HLQC) is toegespitst op de toepassing binnen Scania. Op 18 maart reikte Kees Luttik, Manager SPS-office de Green Belt certificaten uit.

Organisatie ontwikkelen door mensen te ontwikkelen
Kees Lutttik opende de bijeenkomst met de woorden: ‘We ontwikkelen onze organisatie door onze mensen te ontwikkelen.’ Dit laat Scania zien door ook in lastigere tijden onverminderd tijd en energie te steken in deze ontwikkeling. Continu verbeteren blijft ook in deze tijden een belangrijk onderdeel van het werk van Scania- medewerkers. Wekelijks worden meerdere Kaizen events uitgevoerd die leiden tot fraaie resultaten.

Ervaringen deelnemers
De deelnemers kregen telkens duo’s hun certificaten uitgereikt, waarna ze kort terugblikten op hun ervaringen tijdens het verbetertraject binnen de opleiding. Het unieke is dat de deelnemers vanaf de eerste dag aan hun eigen verbeterproject werken en deze binnen de opleiding, onder begeleiding van Lean experts afronden.  Sjoeke Woudstra, HR medewerker/KTL: ‘Het zelf uitvoeren van een verbeterproject was best een taaie klus, maar we hebben er erg veel van geleerd en het was erg nuttig om zelf het project te doen.’ Gert jan Nijenhuis: ‘We merkten dat we soms te snel resultaat wilden zien waardoor we stappen niet goed afmaakten. Ook het niet te groot maken van een project en het vasthouden van de focus zijn belangrijke leerpunten voor ons. In een verbeterproject moet je je niet laten afleiden door bijvangsten die wellicht ook aantrekkelijk lijken om op te pakken. Dan verdwijnt de focus en maak je niets goed af, en is er uiteindelijk ook geen resultaat.’

Praktijkopleiding Green Belt Lean en Continu Verbeteren
Deze Lean Green belt training was gericht op medewerkers van het SPS-office binnen Scania Dit is de groep medewerkers die zich specifiek op het toepassen van Lean binnen Scania richt. De ervaringen die wij als HAN Lean-QRM Centrum tijdens die traject hebben opgedaan, passen we direct toe binnen onze praktijkopleiding Green Belt Lean en continu verbeteren. Deze Green Belt opleiding van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen start ieder jaar in mei en september en wordt afgerond met een volledig HAN Lean Green Belt certificaat voor zowel theorie als praktijk.

Meer informatie
Wilt u of een van uw medewerkers/collega’s een Lean Green Belt halen?
Bekijk dan de website www.han.nl/lpm

Wilt u meer informatie over een Green Belt traject op maat?
Neem dan contact op met:
Stef Tiggeloven, coördinator HAN Lean-QRM Centrum
s.tiggeloven@han.nl