Studenten Technische Bedrijfskunde innoveren onderhoudsstrategie Rijkswaterstaat

Jeffrey van Putten en Anne Neve zitten in de afstudeerfase van Technische Bedrijfskunde aan de HAN. Zij liepen stage bij Rijkswaterstaat om te onderzoeken of de ‘beheersmaatregel berm- en vluchtstrookonderhoud’ geoptimaliseerd kan worden.

Jeffrey van Putten

De studenten vinden dat Rijkswaterstaat een breed scala van technische kennis in huis heeft waar veel van geleerd kan worden. Daarnaast hebben de studenten bovenmatige interesse in het vakgebied infrastructuur en ze wilden onderzoeken hoe maatschappelijk betrokken ze kunnen zijn.

Jeffrey: “Rijkswaterstaat is een overheidsinstantie waar deze combinatie te vinden is. In eerste instantie wisten we van elkaar niet dat we dezelfde opdracht hadden gevonden. Toen hebben we ervoor gekozen om onze krachten te bundelen en zijn we samen dit project gaan doen.”

Hoe hebben jullie gegevens verzameld, welke soort gegevens en hoe was dit om deze data te vergaren in coronatijd?

Anne Neve

Anne: “Sinds het begin van de coronapandemie werken de medewerkers van Rijkswaterstaat vanuit huis en zijn alle locaties bijna allemaal gesloten. Dit was in het begin een uitdaging, omdat we in een onbekende organisatie begonnen en hierdoor veel minder van de bedrijfscultuur meekrijgt. Toch zijn wij vanuit onze afdeling Wegen en Geotechniek goed ondersteund, zodat wij wel de benodigde gegevens en informatie prima konden verkrijgen!”

Geotechniek is de toegepaste wetenschap die zich met bouwen op en in de grond bezighoudt.

Groot onderhoud aan de A44

Wat hebben jullie de afgelopen maanden geleerd van jullie onderzoeksstage?

Jeffrey: “Wij hebben geleerd om de theorie vanuit Technische Bedrijfskunde voor de maak- en procesindustrie te vertalen naar een bedrijf wat niet typisch in deze categorie valt. Ook leerden we zelfstandig een onderzoek op te zetten, dit van A tot Z te leiden èn te reflecteren.”

Gebouw van Rijkswaterstaat Westraven

Zijn jullie ook moeilijkheden tegengekomen? Zo ja, hoe zijn jullie hiermee omgegaan?

Anne: “Het thuiswerken vergt veel discipline en motivatie. Het is gemakkelijk om de meetings achter elkaar te plannen en dan vervolgens de rust die je nodig hebt om opgedane kennis te verwerken, te vergeten. Ook vanwege het op afstand werken is het soms lastig om op korte termijn interviews en afspraken te plannen, omdat we niet even snel bij iemand langs konden lopen.”

Groot onderhoud aan de A44

Wat vonden jullie het leukste van de stage?

“Rijkswaterstaat als organisatie vonden wij het leukste van de stage”, zegt Jeffrey, terwijl Anne instemmend knikt. “Het is een hele grote organisatie waar veel van geleerd kan worden. Daarnaast is het allerleukste dat Rijkswaterstaat de stap onderneemt om te kijken hoe ons onderzoek verder uitgevoerd kan worden.”

Welke belangrijke adviezen hebben jullie aan Rijkswaterstaat meegegeven?

“Wij hebben Rijkswaterstaat het advies mogen geven hoe de huidige onderhoudsstrategie verplaatst kan worden naar conditie gestuurd onderhoud”, vertelt Anne. “Dat heeft als doel om zo tot de beste verhouding tussen maintenance cost en operating cost te komen. Dit hebben wij kunnen realiseren door innovatieve bestaande oplossingen toe te voegen aan de huidige manier van werken, waardoor de veiligheid tijdens onderhoudswerkzaamheden verbeterd wordt.”

Jeffrey voegt toe: “Ons adviesrapport mogen we niet verstrekken, omdat er bedrijfsvertrouwelijke informatie instaat. Dus dat blijft bij Rijkswaterstaat.”

Hoe was jullie begeleiding en welke meerwaarde heeft dit voor jullie gehad?

“Vanuit Rijkswaterstaat werden wij heel goed begeleid”, vinden beide studenten. “Deze begeleiding was heel waardevol, omdat wij hier veel informatie hebben kunnen krijgen over de organisatie om een oplossing te vinden die aansluit bij de cultuur van de organisatie. Vanuit de HAN hebben wij begeleiding gehad die meer gericht was op de theorie en hoe we deze theorie kunnen toepassen in een organisatie als Rijkwaterstaat. In het bijzonder willen we Jos Lucas en Frank Vaneker bedanken voor de goede begeleiding. We hebben onze stage afgerond met een mooie 8,4 !”

Groot onderhoud aan de A44

Wat is het volgende wat jullie gaan doen bij Technische Bedrijfskunde?

Jeffrey: “Wij gaan starten met de laatste theoretische vakken om voor het afstuderen goed beslagen ten ijs te komen. Daarnaast loopt er een nieuw multidisciplinair project met verschillende opleidingen en opdrachtgevers. Daar hebben we veel zin in!”

Dat klinkt heel goed! Tot slot, waarom hebben jullie ooit gekozen om Technische Bedrijfskunde te gaan studeren in Arnhem?

“Wij hebben beiden gekozen voor Technische Bedrijfskunde aan de HAN, omdat wij hier worden opgeleid tot spil tussen opdrachtgever en projectteam in een technische en bedrijfskundige omgeving. Daarin ligt ook onze toekomst”, zegt Anne zelfbewust.

Bron: HAN
Fotografie: Jeffrey van Putten en Anne Neve