Studenten gekoppeld aan werknemers in onderzoek Learning Communities

De ontwikkeling van Artificiële Intelligentie (AI) brengt verandering op de werkvloer, bijvoorbeeld door de introductie van nieuwe analytische tools of geautomatiseerde manieren om beslissingen te nemen.

Focus op logistiek

Arbeids- en organisatiepsycholoog Jessie Koen (docent/onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam) onderzoekt met collega’s hoe dit specifiek uitwerkt in één van de sectoren waar digitalisering heel hard gaat, namelijk de logistiek.

“Je moet niet wachten tot een robot je werk heeft overgenomen, maar al vroeg in het proces anticiperen, aanpassen en alvast nieuwe vaardigheden ontwikkelen”, stelt Jesse.

De focus in het onderzoek ligt daarom op dit proces van anticiperen en leren: hoe kunnen werknemers zich een leven lang ontwikkelen in hun werk en daarmee bestand zijn tegen een arbeidsmarkt die steeds verandert?

Waarom Learning Communities?

Om dit proces van leren te onderzoeken duiken de onderzoekers in de wereld van Learning Communities. In Learning Communities worden werknemers uit die verschillende bedrijven bij elkaar gebracht om met elkaar in kaart te brengen waar ze tegenaan lopen als gevolg van digitalisering. Samen komen ze tot oplossingen om hier wat aan te kunnen doen.’

Onderzoek aan de HAN en Hogeschool Rotterdam

De Learning Communities in dit onderzoeksproject worden gefaciliteerd door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de Hogeschool Rotterdam. Werknemers worden gekoppeld aan studenten van die hogescholen uit opleidingen die aansluiten bij het werkprofiel van de werknemers. Deze studenten leren in principe de vaardigheden van de toekomst en zitten nog midden in de modus van jezelf ontwikkelen.

Of en hoe deze Learning Communities helpen, gaan de onderzoekers meten met vragenlijsten onder individuele werknemers.

• Nemen hun vaardigheden toe?
  • Worden die vaardigheden gebruikt in de organisatie?
  • Hoe komt de opgedane kennis terecht in de organisatie?
  • Is er sprake van innovatie en vooruitgang?

Het doel van het AI-onderzoek is om uiteindelijk te achterhalen wat het leerproces in Learning Communities bevordert en wat afremt, en hoe dit zich vertaalt in succes op de werkvloer.

Bronnen: Emerce, OntwikkelingTeltFestival