Screenen en keuzes maken

Cytologie cursus
Inmiddels hebben we er alweer twee nieuwe lessen op zitten. Vorige maand kregen we de mamma’s (borstweefsel) en nu zijn we net begonnen met de urines te kijken. Urines? Is dat niet vies en saai, vraag je je misschien af? Nee dat is het niet. Wist je (gruwelfeitje) dat er in je urine parasieteneitjes kunnen zitten? Jaaa dat kan zeker! Maar maak je geen zorgen, dat infectiegevaar is in Nederland niet mogelijk. Wil je toch graag parasiet als huisdier dan moet je naar Afrika gaan en ergens waar ze slechte hygiëneregels naleven gaan zitten. Schistosoma haematobium heten deze kleine beestjes, voor als je meer wilt weten. Dus urines, hoezo saai? Maar misschien stiekem wel een klein beetje vies. Maar daar schrik ik niet van terug! Want als dat zo is, dan had ik de verkeerde studie uitgekozen. Hieronder een foto van een parasieteneitje, en ja je raadt het al, uit een urine.

Stage
Op stage heb ik het gelukkig ook nog altijd naar mijn zin! Eerlijk gezegd is het wel moeilijk om je dagenlang op je preparaten te concentreren, maar als ik denk dat ik m’n concentratie verlies ga ik eventjes iets anders doen. Er moet natuurlijk ook geleerd worden! En daarnaast maak ik samenvattingen van de lesstof die we gehad hebben en lees ik graag wat extra dingetjes na. En daar helpt Google heel erg bij!  Ook ben ik bezig mijn eigen archief(je) aan te leggen met preparaten en dat schiet al aardig op.
Tegenwoordig gaat de verwerking ook erg goed! Maar ik vind dat dat ook wel mag na anderhalve maand. Ik kan nu vrijwel alles alleen en als ik iets niet weet kan ik het altijd vragen. Gelukkig vindt niemand het tot nu toe erg om te helpen. Maandagmiddag is mijn vaste middag op de verwerking en ik kijk er nog altijd naar uit!
Tegenwoordig hoef je preparaten niet alleen meer te bekijken onder de microscoop. Je kan namelijk ook je preparaat inscannen in een hele dure machine die er dan een ‘online’ preparaat van maakt, waardoor je online kan screenen! Hoe cool is dat? Hoewel het nog in zijn kinderschoenen staat is het erg leuk om te doen. Nu hoef je namelijk niet altijd een preparaat op te sturen met de post als iemand die ver weg woont ernaar wil kijken. Je kunt gewoon inloggen op een site en het preparaat aanklikken! Dat maakt sommige dingen een stuk makkelijker en bespaart een hoop tijd. Hieronder staat een foto van een preparaat van de cervix op mijn computerbeeldscherm op stage. Het kan zelfs op de ipad! Dus nu kan ik iedereen thuis laten zien want ik nou eigenlijk doe, ofja vooral wat ik zie op stage.Minor
En nog steeds ben ik bezig met het zoeken naar een minor. Wordt het nou een stage op de histologie of wordt het toch lessen volgen? Ik weet in ieder geval wel dat ik hier in Heerlen voorlopig wil blijven wonen. En ik weet ook bijna zeker dat ik wil doorstuderen na deze studie. In dat laatste geval is lessen volgen de beste optie, om mijn kennis te verbreden voor mijn vervolgstudie. Maar het blijft lastig want op het lab is het ook erg leuk! Ik ben er nog niet helemaal uit. Sowieso moet de examencommissie het eens zijn met mijn keuze, anders komt er natuurlijk helemaal niets van. Maar ik hou jullie op de hoogte, dus tot de volgende keer!

Groetjes,
Lisa van de Loo