Instromen in tweede jaar van Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, een goede keus?

Informeren
Waar ik jullie nog niet over geïnformeerd heb, is hoe het is om in te stromen in het tweede lesjaar van deze opleiding (Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek). Is dat überhaupt mogelijk en is het zwaar? Is het de moeite waard? Graag wil ik jullie door deze blog wat meer inzicht laten krijgen in hoe het is om een instromer te zijn (geweest).

watbedenkjijmet

VWO
Ik heb er destijds voor gekozen om het eerste lesjaar over te slaan. Dit is mogelijk als je een aansluitende MBO-opleiding hebt afgerond (MLO) of wanneer je een VWO-diploma hebt in de richting Natuur & Gezondheid (dus biologie, natuurkunde, scheikunde). Dit laatste was bij mij het geval. Daarnaast heb ik na het VWO een half jaartje universiteit gedaan (Biomedische Wetenschappen in Nijmegen). Dit gaf mij ook al een voorsprong, aangezien je bij die studie ook wat les in het laboratorium hebt en veel theoriekennis krijgt over het menselijk lichaam.

Tijdens mijn eerste jaar
Het eerste jaar voor mij op deze opleiding was dus meteen het tweede jaar van de studie. Ik heb wel wat dingetjes in moeten halen om mijn propedeuse te kunnen krijgen. Hieronder valt de toets Veiligheid in het lab. Labrekenen hoefde ik niet in te halen omdat er verwacht wordt dat je met een VWO-diploma dat wel aan kan. Als je van het MLO komt moet je dit echter wel inhalen. Je volgt dan lessen met mensen die in het eerste jaar zitten.
De eerste lessen achter de microscoop had ik een voorsprong op de klas. Ik wist namelijk allang wat Köhleren was en hoe het moest. Theoretisch gezien was ik ook al beter onderbouwd. Maar een beetje herhaling kan nooit kwaad. Wat me wel zwaar viel was de andere vorm dan lesgeven. Je wordt veel meer gecontroleerd in vergelijking met de universiteit. Daar moest je alles zelf maar uitzoeken. Op het begin vond ik het kinderachtig, maar later heb ik gemerkt dat het wel degelijk zin had. Daarnaast had ik de eerste lessen microbiologie erg moeite met het jargon en de handelingen. Wist ik veel wat een öse en wat een bonte rij was?! Dat had het grootste deel van de klas allang geleerd in het eerste jaar. Dat heb ik dus gemist. Voor de MLO’ers was dit geen probleem omdat deze al veel praktijkervaring hadden. Bij de cytologie begon iedereen op nul, dus gelukkig had ik daar van te voren niets misgelopen.

wikimicroscoop

Achteraf
Achteraf ben ik heeeel blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Het spaart me niet alleen een jaar studeren, maar ook verveling. Als ik hoor wat er in het eerste jaar voor lessen werden gegeven, had ik me denk ik ontzettend verveeld. Dit vooral omdat biologie op het VWO grotendeels al de theorie dekt die in het eerste jaar van het HLO gegeven wordt. Daarnaast was labrekenen voor mij ook een eitje geweest omdat ik ook op het VWO genoeg kennis had opgedaan met mijn Wiskunde A. Maar toch heb ik wel wat misgelopen op het gebied van de praktijk. Op het begin liep ik dus bij microbiologie achter en durfde ik ook in andere praktijklessen niet zo goed het voortouw te nemen. Ik keek liever de kat uit de boom. Na bijna twee jaar ben ik erg veranderd, maar het begin is altijd spannend! En achteraf is alles bijgetrokken en goedgekomen. Ik sta 100 procent achter mijn keuze van toen.

Doen of niet doen?
Ik zeg doen. Samen met mij zijn er vijf mensen ingestroomd van het MLO, eentje van een andere HBO-studie en iemand anders die dezelfde achtergrond had als ik heb. Van deze mensen zijn er twee MLO’ers gestopt in het eerste half jaar van het lesjaar. Zij zijn beiden gaan werken. De rest heeft nu allemaal zijn Propedeuse op zak en zit allemaal in het derde jaar, welke richting ze dan ook gekozen hebben. Als je van jezelf weet dat je een doorzetter bent en je kan goed leren en je gaat er voor, moet het zeker te doen zijn. Maar goed, dat kan ik niet voor je beslissen, daar zal je toch echt zelf een keuze in moeten maken. Succes met kiezen!

Groetjes!