Je energie delen in het Powerlab!

Maak je energieke dromen waar in het Powerlab van de HAN. Hier kun jij deel van uitmaken!

Wat doe je in het Powerlab?

In het Powerlab, op het Arnhemse IPKW, gaan studenten van Elektrotechniek, Embedded Systems Engineering, Industrieel Product Ontwerpen en Werktuigbouwkunde vanaf hun 2e jaar aan de slag met energievraagstukken in de gebouwde omgeving.

Hoe moet je dat voor je zien?

In de regio Arnhem-Nijmegen zitten veel bedrijven die energie-gerelateerde systemen voor woningen leveren of in de woningbouw zitten. Het gaat vooral over installaties. Je kunt gebouwen en energie namelijk niet los van elkaar zien. Als je een woning wilt verduurzamen, kun je er een warmtepomp in zetten. Maar als je dat doet, moet je zorgen dat de woning goed geïsoleerd is. Anders heeft het weinig zin.

Ander voorbeeld?

Ward is 2e-jaars student Industrieel Product Ontwerpen en hij werkt op het HAN Powerlab samen met andere studenten aan de Open Source Energymanager. Het aandeel van Ward in dit project is het ontwerpen van de maincontroller, de userinterface van de maincontroller en de sattelietmodule.”Deze module regelt de temperatuur in bepaalde kamers. Het project Open Source Energymanager gaat over het beter regelen van energieverbruik binnen gerenoveerde jaren’70 huizen.”

Energie delen met elkaar

Bij de Open Source Energymanager bekijken studenten een geregeld systeem van een huisinstallatie. Ze onderzoeken of je dit ook voor een woonwijk kunt regelen. Dylan is student Embedded Systems Engineering en legt het verder uit. “De vraag is of een huishouden ook de energie kan gebruiken van de buurman of buurvrouw, zodat ook daar de ketel verwarmd kan worden.”

Dylan: “Ook zoeken we antwoord op de vraag of je de energie van zonnepanelen van iemand in de straat ook mag gebruiken voor een ander huishouden, zodat er geen kostbaar energieverlies ontstaat.” Bekijk ook deze video:

Wat gaat er nog meer gebeuren?

Het Powerlab is de voorbode van Connectr. Door kennis en kunde te delen, nieuwe ideeën te testen en in de praktijk te brengen en vraag en aanbod bij elkaar te brengen, versterkt Connectr straks het cluster energie. Dit wordt dé plek waar innovaties op het gebied van energie ontstaan en groeien. De kracht ligt in het uitvoerende niveau: nieuwe ideeën kunnen vanuit Connectr direct worden uitgevoerd en in de praktijk gebracht.

Door te zorgen voor dynamiek en groei van het energie cluster kan de regionale economie worden versterkt. De energietransitie versnellen en bijdragen aan de human capital agenda zijn de andere doelen. Zo bundelt Connectr de kracht van bedrijven, kennisinstellingen zoals de HAN en de overheid.

Kies jij voor techniek aan de HAN?

Dan kun je je energie straks kwijt in het Powerlab en gaan de deuren voor je open bij Connectr!

Laat je inspireren door deze video: