HAN Ecomarathon: studenten bouwen aan duurzame mobiliteit

Met maximaal € 1.000,- een superzuinige auto bouwen: ook dit schooljaar bewijzen studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) dat het kan via de HAN Ecomarathon. Editie 13 komt eraan! Al is corona wel een beetje een spelbreker.

Op vrijdag 11 juni gaan 10 groepen studenten van de opleiding HAN Automotive de strijd aan op het Midland circuit in Lelystad. Deze duurzame race draait niet om lawaai en snelheid, maar om bouwen aan duurzame mobiliteit en een milieuvriendelijke toekomst.

Wie stond aan de wieg van de HAN Ecomarathon?

HAN Automotive docent Wijnand Zwart is de bedenker van deze Ecomarathon. Hij heeft een rijke technische carrière achter de rug in het bedrijfsleven, is een passievol ontwerper en heeft zelf al meerdere voertuigen gebouwd. “Geweldig dat het project nog steeds bestaat en dat elk jaar een nieuwe groep van studenten met veel passie en liefde verschjillende duurzame voertuigen ontwerpen en ze ook rijdend maken!” De studenten hebben ontzettend veel aan zijn expertise en ervaring, die Wijnand deelt via de Microsoft Teams vergaderingen die ieder team met hem heeft.

Groepje Automotive studenten van de HAN bouwt aan voertuig voor de HAN Ecomarathon. Aarthik Hoelas (in paarse trui), Yoan Ivanov (blauwe trui) en Jarno Copier (zwarte trui) . Foto: Gerard Burgers

Wie doen er mee?

Vanaf begin van dit schooljaar zijn de 10 teams al druk in de weer met hun voertuig, als voorbereiding op de HAN Ecomarathon. Ook doen vele internationale studenten van Automotive Engineering mee. Zij zijn bezig met het maken van 3D-ontwerpen, het valideren van de bedachte systemen en een manier bedenken om dit project te financieren.

Van de 10 teams met meer dan 90 studenten zijn er 4 internationale teams met studenten afkomstig uit onder andere Bulgarije, Vietnam, Aruba, Letland en Moldavië. Dit brengt culturele uitdagingen met zich mee die geen van de studenten nog heeft meegemaakt.

Werken met studenten Automotive die uit andere culturen afkomstig zijn?

Ja dat is spannend. Want hoe werk je met elkaar samen als je culturele verschillen moet je overbruggen? We vragen het aan Sander. Hij is student engineer bodywork en coureur. “Bij het samenwerken met internationale studenten kom je er achter dat goede communicatie best lastig, maar ook ontzettend belangrijk is. Wat naar Nederlandse begrippen normaal is, kan voor bijvoorbeeld een Bulgaars teamlid als beledigend opgevat worden.”

Hoe worden de voertuigen gemaakt?

Met behulp van verschillende vakdocenten en € 500,- aan budget realiseren de studenten de daadwerkelijke voertuigen. Het budget kan worden verdubbeld als het de studenten ook nog eens lukt om sponsoren te werven voor hun ontwerp en rijdende voertuig.

Waarop zijn de veiligheidsvoorschriften gebaseerd?

De veiligheidsvoorschriften en raceregels zijn gebaseerd op de Shell Ecomarathon. Om aan de coronamaatregelen te kunnen voldoen mag elk team één dagdeel per week de werkplaats gebruiken.

Op welke locatie worden de voertuigen gemaakt?

Het maken van het voertuig moet gebeuren in de werkplaats op de campus van de HAN in Arnhem.

Wat leren de studenten van de HAN Ecomarathon?

Voor de meeste studenten is de omschakeling van het theoretische aspect naar de praktisch bezig zijn erg welkom. Rekenen, brainstormen en onderzoek doen wordt nu vervangen door slijpen, lassen en boren.

Paul Claessen is een van de docentbegeleiders van het project. Hij ziet deze verandering als iets moois: “Door het zelfbedachte ontwerp daadwerkelijk te gaan maken leren studenten wat de impact is van fouten of onduidelijkheden in een ontwerp. Wat in het proces van ontwerpen en valideren niet goedgedaan is komt nu aan het licht. Zo krijgen studenten de kans om op een andere manier te leren hoe ze een ontwerp op een juiste manier maken en waar ze rekening mee moeten houden.”

Lukt alles wel met de ristricte maatregelen in coronatijd?

Paul: “Ja, met alle coronamaatregelen is het bouwen van het voertuig een grote uitdaging. Ook het gemotiveerd blijven voor lessen gaat voor veel studenten niet zomaar. Ondanks dat is de werkhouding van de teams uitstekend en de motivatie voor dit project hoog. Iedereen blijft hard werken om uiteindelijk met een optimaal werkend voertuig aan de start te verschijnen en een gooi te doen naar de titel ‘winnaar van de HAN Ecomarathon 2021’”.

Tekst: Emiel Dekens, student HAN Automotive
Fotografie: Gerard Burgers, Paul Claessen en Ad Vereijken