Gelukkig worden van simulatiesoftware!

Tegenwoordig wil iedereen een uniek product. Of het nu om gepersonaliseerde sportschoenen gaat, of het samenstellen van je eigen auto, er is een oneindig aanbod aan productvariaties. Producenten spelen graag in op deze trend, zodat ze zich kunnen onderscheiden.

Dit is Engineering en ICT!

Voor de machinebouwer die dit moet realiseren levert het vooral veel uitdagingen op. Gelukkig bestaat er een oplossing waar beide partijen gelukkig van worden: simulatiesoftware. Nederland blinkt uit in het bouwen en exporteren van specialistische machines.

Klinkt boeiend en dat is het ook. Het heeft alles te maken met Werktuigbouwkunde, Embedded Systems Engineering, maar ook bijvoorbeeld met HBO-ICT.

Waarom simulatiesoftware?

Voor Nederlandse bedrijven is het belangrijk om concurrerend te blijven zonder in te leveren op kwaliteit. Digitalisering speelt in de keten – van ontwerp tot oplevering en onderhoud – een cruciale rol. Simulatiesoftware is hierin een belangrijke schakel. Machines kunnen duurzamer worden ontwikkeld omdat er geen fysiek prototype meer nodig is. Machinebouwers reduceren hiermee zowel kosten als de doorlooptijd van projecten. We spreken van een digital twin als alle facetten van de machine gesimuleerd worden, zowel elektrisch als mechanisch.

Hoe pas je softwaresimulatie toe?

Voor machinebouwers kan simulatiesoftware een must zijn vanwege de complexiteit van hun machines. Via de software krijgen ze direct inzicht in timing en kunnen ze controleren of er geen bewegende delen tegen elkaar kunnen komen. Ze kunnen uitzonderlijke situaties simuleren, die in de praktijk een gevaarlijke situatie zouden opleveren of schade zouden toebrengen aan hun machine. In een software omgeving kan met slechts één druk op de knop de situatie gereset worden naar de originele situatie.

Waarom gaat de digital twin de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen voor Nederlandse machinebouwers?

Fotografie: Pexels, Tima Miroshnichenko