“WaterWandje” van HAN-studenten krijgt bijzondere waardering in Duurzaamheidschallenge

Het concept “het WaterWandje” van 6 HAN-studenten Industrieel Product Ontwerpen, heeft het ver geschopt in de Duurzaamheidschallenge A348. Ze bereikten samen met 7 finalisten de finale: een spannende pitchronde op vrijdagmiddag 26 februari. Na de 8 pitches heeft de jury aan 3 concepten een plaats aan de thematafels gegeven om te onderzoeken of de innovatie daadwerkelijk toegepast gaat worden.

Het idee is een waterwandje als geluidsscherm die regenwater van de snelweg opvangt en filtert, zodat het weer bruikbaar is in tijden van droogte.

In de Duurzaamheidschallenge A348 staat het reduceren van CO2-uitstoot en het maximaal hergebruik van vrijkomende materialen (circulariteit) bij groot onderhoud aan de A348 en de Middachterbrug centraal. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Provincie Gelderland en Boskalis.

Uitzonderingspositie

Het idee van de HAN-studenten haalde niet de Top 3, maar kreeg wel een bijzondere waardering: een ‘status aparte’. Dat betekent dat er voor hen een uitzonderingspositie is gecreëerd.

Waarom een status aparte?

De jury was erg onder de indruk van het idee en pitch van het Waterwandje. Deze is als zeer goed en compleet ervaren en beoordeeld. Maar vragen zijn er over de technische haalbaarheid binnen de looptijd van het onderhoudsproject van de A348. Formeel (volgens de afwegingscriteria) zou het idee van de HAN-studenten daarom afvallen, maar de jury vindt dat het geen recht doet aan de potentie van het idee. Want los van de technische realisatie binnen de looptijd, was het Waterwandje namelijk met stip op de eerste plaats geëindigd!

Het Waterwandje raakt veel actuele thema’s, is daarmee veel omvattend en ook heel kansrijk, mits het goed doorontwikkeld wordt. De jury heeft daarom besloten dat het graag in samenwerking een vervolg ontwikkeltraject wil organiseren, zodat het Waterwandje ook daadwerkelijk in Gelderland (maar wellicht ook op andere plaatsen) gerealiseerd kan gaan worden.

Een onverwacht prachtig oordeel voor de studenten. Van harte Gefeliciteerd!

Wat hebben de studenten nu precies ontworpen?

Ze hebben een innovatief geluidsscherm ontworpen met het als uitgangspunten:

  • Duurzaam
  • Circulair
  • Biobased
  • Verticaal groen

Dit concept “WaterWandje” is een 6 meter hoge en 1 meter brede geluidswand, die volledig bestaat uit bio-based materialen en een extra functie heeft om hemelwater op te slaan wat afkomstig is van het wegdek. Het scherm fungeert als buffer voor een algemeen wateroverschot in de herfst en winter. Zo kan het overschot worden ingezet in een tijd van droogte in de zomer. Hoe? Door een watertank die geïntegreerd is in het geluidsscherm.

Dit denk- en uitwerkproces kostte de studenten een half jaar en werden daarin bijgestaan door vertegenwoordigers van OFN en Sweco. In februari is er een groep van 4 andere studenten Industrieel Product Ontwerpen begonnen met een verdiepingsslag op dit ontwerp, ook in samenwerking met OFN en Sweco.

Wie hebben aan het idee en uitwerking gewerkt?

Het studententeam bestaat uit Teun de Ridder, Sima Zuri, Louise Venner, Martijn Jansen, Marissa Pels, Martijn Grobben en ze studeren allemaal Industrieel Product Ontwerpen aan de Academie Engineering en Automotive van de HAN. Zij kregen ondersteuning van Mark Hofman (Manager Business Development bij OFN), Rudi van Hedel (projectmanager biobased & circulaire economie bij Sweco) en Fieke Schulten (HAN-docent Industrieel Product Ontwerpen).

De studenten stellen zich kort aan je voor:

  • Teun de Ridder komt uit Didam en is een ijverige werker met een brede werkervaring. Hij heeft een creatieve als technische kijk om zijn doel te halen. Hij is communicatief sterk en heeft veel ervaring met verslaglegging doen in teams. Zijn grootste doel is het zo veel bijdragen aan innovatieve, baanbrekende en het liefst duurzame oplossingen. Hij kijkt er naar uit om zijn horizon te verbreden.
  • Marissa Pels is een positief, creatief en hardwerkend persoon. Zij probeert zich altijd zo goed mogelijk in te zetten voor haar werk. Ze vindt de combinatie tussen design en techniek heel interessant. Om deze reden probeert zij zich altijd te verdiepen in de ontwerpen. Zijn er eventueel mogelijkheden voor verbetering?
  • Martijn Jansen is een spontane student die altijd zijn best doet en overal wat van probeert op te steken. Zijn studiegenoten in het team beschrijven hem als een hardwerkend persoon. Verder is hij vooral geïnteresseerd in de technische aspecten van zijn opleiding.
  • Louise Venner is een creatieve, enthousiaste ontwerper. Als zij een probleem heeft ziet ze vaak al een hele hoop oplossingen voor zich. Haar sterke kant is haar eigen creativiteit en het visueel maken hiervan. Zij ziet zichzelf als iemand die hard werkt en open staat om nieuwe dingen te leren en te proberen.
  • Martijn Grobben komt uit Ede. Hij ziet zichzelf als een spontaan iemand die onderzoekend te werk gaat. Als hij ergens echt nieuwsgierig naar is wil hij het graag ook kunnen uitzoeken, zodat hij het zelf ook daadwerkelijk begrijpt. Verder hecht hij er veel waarde aan om eerlijk te zijn en afspraken na te komen.
  • Sima Zuri is een leergierig en spontaan persoon met passie voor werken met mensen. Zij houdt erg veel van dieren en voel zich goed in de natuur. Met deze reden wil zij werken aan een mooiere en duurzamere wereld. Eerlijkheid, duidelijkheid en rechtvaardigheid staan bij haar hoog in het vaandel. Zij staat open voor veranderingen en is flexibel.

Infrawall

Provincie Gelderland ziet toekomst in de uitvinding van de studenten. Daarom is al een tweede groep studenten bezig de Infrawall, zoals de innovatie inmiddels heet, door te ontwikkelen. Het mooie is dat hierbij nu ook studenten van andere opleidingen van de HAN betrokken zijn. Van Civiele Techniek, Automotive tot Chemie en Werktuigbouwkunde. Zo wordt het een heel mooi integraal HAN-project!

Wat doen de samenwerkende partijen OFN en Sweco?

OFN is een bedrijf gevestigd in Geldermalsen, gespecialiseerd in het ontwerpen van producten voor de buitenruimtes, waaronder haltevoorzieningen, rail infra, outillage, wegmeubilair en weggebonden infrastructuur. Ook houden ze zich bezig met het leveren van service en onderhoud. Naast het ontwerpen van innovatieve producten, streeft OFN ook naar een duurzamere omgeving door het ontwerpen en uitvoeren van projecten met mogelijkheden voor het gebruiken van duurzame materialen en middelen die de minste impact op de omgeving hebben. Circulariteit en CO2-reductie staat hierin centraal.

“We houden ons bezig met het inrichten van de buitenruimte door zoveel mogelijk circulair materiaal te gebruiken”, zegt Mark Hofman, Manager Business Development bij OFN. Verkeersborden, geluidschermen, parkeergarages, wegmeubilair, lichtmasten en hectometerpaaltjes behoren ook tot het assortiment van OFN. “Bij alles dat we doen, zoeken we naar materialen met een zo laag mogelijke CO2-footprint en zoveel mogelijk circulair dus”.

Sweco is het grootste architecten- en ingenieursadviesbureau in Europa. Sweco ontwerpt en ontwikkelt de samenlevingen en de steden van de toekomst. Zo ontstaan duurzame gebouwen, efficiënte infrastructuur en toegang tot elektriciteit en schoon water. Met 14.500 medewerkers in Europa biedt Sweco voor elke situatie de juiste expertise. Sweco gelooft in de combinatie van menselijke nieuwsgierigheid en de kunst van ontwerp en techniek. De ontwikkeling van een biobased, circulaire en multifunctionele geluidswal, samen met OFN en de studenten van de HAN, past helemaal in deze visie.

Bronnen: HAN, Provincie Gelderland, OFN, Sweco, TechGelderland