Elektriciteit opwekken boven winkelend publiek

Wist je dat een LCPV-dak er voor kan zorgen dat het in 2 delen wordt gesplitst als zonlicht met een lens geconcentreerd wordt? Het zonne-energiesysteem bundelt direct zonlicht op kleine zonnecellen die elektriciteit opwekken, terwijl het zachtere, diffuse licht wordt doorgelaten. Op deze manier blijft een winkelcentrum op een natuurlijke wijze verlicht.

Fotografie: HAN Duurzame Energie

Het concept LCPV-dak is ontwikkeld door onderzoekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en het bedrijf Skipss BV. Bijkomend voordeel van deze duurzame innovatie is dat het LCPV-dak een deel van het zonlicht afvangt. Daardoor worden ruimtes minder warm en is minder koeling nodig.

Projectleider Leon Bunthof, werkzaam bij het Lectoraat Duurzame Energie van de HAN, spreekt over een dubbele duurzame werking. “Door duurtesten in een praktijksituatie uit te voeren, krijgen we informatie die nodig is om van een concept een product te maken,” geeft hij aan.

Metingen in winkelcentrum Overvecht in Utrecht, waar het LCPV-dak is geïnstalleerd, moeten uitwijzen of het systeem voldoende energie opwekt. “In het lab hebben we al verschillende testen gedraaid, een praktijksituatie is toch anders. Je hebt te maken met een gebouw dat vaststaat; je hebt minder vrijheden en je levert mogelijk in op de hoeveelheid elektriciteit die je opwekt”, zegt Leon. “De duurtesten in de praktijk geven de informatie om het product daadwerkelijk te ontwikkelen”.

Lees het volledige artikel op de site van de HAN

Partners in dit project:
Skipss B.V. – BOVEMA – Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise – SCI MGVM – TKI Urban Energy