Drukke periode bij Industrieel Product Ontwerpen (IPO)

Deze blog is geschreven door Loes Schilderink op 17 december 2012. Inmiddels is Loes werkzaam bij JOYinCARE

Eindelijk heb ik tijd gevonden om weer een blog te kunnen schrijven. Wat een drukte zeg in het voor mij alweer laatste officiële lesblok op de HAN! Het vorige blok heb ik gelukkig alles met een voldoende afgesloten. Naast vele in te leveren opdrachten heb ik ook de drie te leren en te maken toetsen overleefd. Slechts DRIE toetsen klinkt misschien heel weinig en al waren ze ook nog supergoed verdeeld over de week (maandag, woensdag en vrijdag), ik heb toch weer heel wat uurtjes in de boeken en achter mijn laptop gezeten om alles in mijn hoofd te krijgen.

Tentamens
Als afsluiting van het 9e blok blok school (eerste periode van het derde jaar) werden de tentamens Duurzaam Ontwerpen, Ergonomie en Elektrotechniek aan ons voorgelegd. Bij het vak Duurzaam Ontwerpen ging het vooral over de bewustwording van de impact die de mensheid heeft op het milieu van onze wereld. Voor het vak Ergonomie was vooral het onderwerp Design for All heel erg belangrijk, waarbij het van belang is dat je een product ontwerpt dat te begrijpen en daardoor te gebruiken is door een zo groot mogelijke groep mensen. En hoewel wij geen opleiding tot Elektrotechnicus volgen, zit er in de opleiding Industrieel Product Ontwerpen toch een klein stuk elektrotechniek. De onderwerpen die hierbij aan bod komen ken je deels wel, het heeft vooral te maken met de blokschema’s en werkingen van ‘het systeembord’, dat je als het goed is op de middelbare school ook al deels gehad hebt!

Portfolio
Inmiddels zijn we alweer gestart met de zesde week van het 10e blok, mijn laatste blok op school!! Ik ben weer druk bezig geweest met het maken van mijn portfolio om op zoek te kunnen gaan naar een geschikte stage plek en hier te solliciteren.

Jicht
In het huidige drukke, maar naar mijn idee misschien wel het leukste blok tot nu toe, ben ik druk bezig met een aantal leuke opdrachten. Voor het nieuwe vak Onderzoeksvaardigheden wordt er in een groepje van vijf studentes gewerkt aan een onderzoek naar het gebruik van de Jichtcalculator. Dit is een hulpmiddel dat  is ontwikkeld voor huisartsen om de gewrichtsziekte genaamd jicht op een minder pijnlijke manier met meer zekerheid te kunnen vaststellen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het Leerhuis van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem, wat het erg interessant maakt; weer eens wat anders dan alleen op school bezig zijn met het ontwerpen van producten!

Visitekaartje
Behalve met dit onderzoek wordt er ook gewerkt aan opdrachten voor het vak Grafische Vormgeving. In de eerste weken van dit blok ben ik bezig geweest met het ontwerpen van een visitekaartje. De gestelde eisen hieraan waren dat deze slechts alleen je voornaam (en eventueel achternaam) mocht bevatten en uitgevoerd zou worden in zwart/wit.

Tijdschrift
Momenteel ben ik bezig met het maken van een voorblad voor een tijdschrift, waarbij een medestudent als inspiratie dient. Dit voorblad wordt gemaakt met behulp van het programma Adobe Photoshop, waarvan ik dacht het al aardig onder de knie te hebben, maar door het uitvoeren van zo’n opdracht ontdek ik toch steeds weer nieuwe functies!

Verpakken
Behalve deze twee vakken hebben we nog een groot aantal vakken, waaronder Verpakken. Bij dit vak leren we van alles over de functies en eisen van verpakkingen. De ene verpakking moet een product bijvoorbeeld beschermen tegen vallen of diefstal, de andere verpakking is juist gemaakt om het product er mooier te laten uitzien of bijvoorbeeld informatie te kunnen geven over het product. Als huiswerk voor dit vak ben ik samen met twee klasgenoten een ijsbeker aan het ontwerpen. Nu lijkt het misschien zo dat ik de laatste weken alleen maar bezig ben geweest met huiswerk.. dat is gelukkig niet zo!

Open lesdag
Op 11 december vond er weer een open lesdag bij Industrieel Product Ontwerpen plaats, waar ik bij heb geholpen. Ongeveer 25 leerlingen kwamen die dag proefstuderen bij onze opleiding. Door docenten werden kleine proeflesjes gegeven van onder andere de vakken ‘Statica’, ‘Ergonomie’ en ‘Presentatietekenen’. Vervolgens werden de studenten zelf aan het werk gezet met een ontwerpopdracht. Om te beginnen werd de doelgroep vastgesteld, werden er schetsen gemaakt en werd een concept gekozen, dat vervolgens uitgewerkt diende te worden tot een model. Normaal gesproken doen wij ongeveer 8 weken over zo’n opdracht, en een bedrijf misschien wel 1,5 jaar…  Maar voor de wellicht aankomende nieuwe studenten is dit wel heel leuk om zo te ontdekken wat de opleiding nou precies inhoudt!

Feestje
Hoewel de meeste studenten ook op vrijdag gewoon naar school moeten, heb ik dit blok iedere vrijdag VRIJ! Dat betekent dus dat er behalve studeren en veel werken ook gewoon flink gestapt kan en moet worden. Iedere donderdag is er in het centrum van Arnhem, op of in de buurt van de Korenmarkt, wel een geschikt feestje voor iedereen te vinden! Dit kan bij een studentenvereniging zijn, maar ook bij een van de (studenten)café’s welke hier te vinden zijn. Aanstaande donderdag 20 december vindt het gala bij studentenvereniging Lokaal ’99 weer plaats, het café gevestigd op de HAN campus in Arnhem. Vanaf 15.00 uur gaat de tap los en zal er gedanst worden, waarna we aan het eind van de avond met elkaar de trein richting de stad pakken om het feest voort te zetten!

Bijbanen
Dan ga ik nu weer even heel snel verder met het maken van alle huiswerk wat mij nog te wachten staat, want vanavond en morgen moet er nog geld verdiend worden. Vanavond zal ik werken bij het Mega Piraten Festijn in het Gelredome in Arnhem en morgen staat er weer een middag werken bij Vitesse – RKC Waalwijk op de planning. Wanneer ik een stage heb gevonden en weer helemaal ben uitgerust na de twee weken kerstvakantie zal ik opnieuw een blog schrijven, misschien een idee om het dan eens over de mogelijke bijbanen in de buurt van Arnhem te hebben!

Loes Schilderink

Reacties

  1. 03 april 2021 door Maret Wielenga

    Dag Loes, Lees ik het goed dat je met het systeembord werkt op de HAN bij Industrieeel Product Ontwerpen? Ik zou graag in contact komen met een leraar die het systeembord in het HBO gebruikt om hem een ontwerp voor een digitaal systeembord met aanzienlijk meer mogelijkheden ter revisie voor te leggen. Kun je me verder helpen.

  2. 13 april 2021 door Erik Rijpstra

    Dank voor je reactie Maret. Als redacteur van deze blog heb ik Loes gevraagd of zij aan jou haar antwoord wil mailen.