Dragons’ Den: € 100.000,- voor robotpak van HAN-student Elektrotechniek

Remco Hoftijzer uit Aalten, 3e jaars HAN-student Elektrotechniek, deed met succes mee aan het tv-programma Dragons’ Den. Hij sleepte een ton (€ 100.000,-) binnen voor zijn uitvinding: het robotpak. Hiermee kan een werknemer een robot makkelijk instellen voor productiewerk, en zo veel tijd en moeite besparen.

Studenten Engineering

De 21-jarige Remco bedacht het robotpak (control suit) 2 jaar geleden. Inmiddels is zijn idee uitgegroeid tot een bedrijfje, waar naast Remco ook 12 studenten van de HAN werken. Van ElektrotechniekWerktuigbouwkundeIndustrieel Product Ontwerpen en Technische Bedrijfskunde. “Ik ben hier iedere dag van de week mee bezig en als ik thuiskom denk ik vaak: hoe kan ik mijn product nog beter maken?”

De uitnodiging om mee te doen aan het tv-programma Dragons’ Den kwam precies op tijd voor de studentondernemer. Met dit extra potje geld hoeft hij geen genoegen meer te nemen met ‘minder goede onderdelen’ voor zijn prototype, vertelt Remco. “Hiermee kan ik een productiebedrijf gaan opzetten, en zelf de pakken en de robots gaan maken. Ook kan ik investeren in extra machines en in een groot magazijn”, somt hij op. Maar dat doet hij niet alleen. In zijn schaduw staat docent/begeleider Fokko Bakker, die hem van advies voorziet.
“Die € 100.000,- was mijn idee”, glimlacht Fokko (73), hoofddocent Technische Bedrijfskunde. “Remco wilde in eerste instantie € 25.000,- vragen, maar ik zei tegen hem dat dat geld zo op is.”

Investering

In het programma Dragons’ Den krijgen beginnende ondernemers de mogelijkheid hun droom waar te maken door aan een panel van investeerders hun plannen uiteen te zetten. De individuele investeerders beslissen of zij in het bedrijfsplan willen investeren.

Dragon Shawn Harris is enthousiast over Remco’s uitvinding. Ze gaat € 100.000,- investeren en krijgt daarmee een 20% aandeel in THOLIN Robots, het bedrijf van Remco. Volgens Fokko Bakker is ze goed in zaken maar ook een lieve vrouw. “Ik heb Remco gewaarschuwd dat hij er een tweede moeder bij krijgt. Ze zei tegen hem dat ze graag geld wil verdienen met zijn ontwerp maar dat hij vooral ook zijn opleiding moet afmaken.”

Natuurlijk stond zijn begeleider achter de coulissen tijdens de pitch van Remco. “Toen Remco die € 100.000,- toegezegd kreeg (de opname van het programma was al in november 2019), zijn we lachend bij de opnamestudio’s in Almere in de auto gestapt en naar huis gereden. Even gebak gehaald voor iedereen en een klein feestje gebouwd.”

Aandelenovereenkomst

Intussen zijn er meerdere gesprekken geweest met het jurylid van Dragons’ Den. Harris heeft een deel van de betaling inmiddels overgemaakt. “Maar er komt nog veel meer bij kijken als je zo’n deal maakt”, legt Bakker uit. “We moesten een BV oprichten, er werd een aandelenovereenkomst opgesteld, er is octrooionderzoek gedaan, om maar wat te noemen.”

Startersvoucher

Succes heeft vele vaders, volgens de hoofddocent. “We waren nooit zover gekomen als we niet hulp hadden gehad van meerdere HAN-collega’s. Met van name Einte Visser businesscoach van het Centrum voor Ondernemerschap. Hij begeleidde Remco bij de aanvraag voor een startersvoucher om het prototype van de productierobot te financieren. Daarnaast bracht Einte hem in contact met CIVON, een netwerk van maakbedrijven in de Achterhoek. Ook gaf Einte hem training in het pitchen, om de startersvoucher (van € 2.500,-) mét volle overtuiging bij de beoordelingscommissie binnen te slepen, met succes! En hij kwam met de suggestie dat Remco deel zou kunnen nemen aan Dragons’ Den en hij heeft Remco geprept met zijn pitch voor de jury.”

Remco vindt het zo fijn dat de HAN dit voor hem mogelijk heeft gemaakt. En hij geeft vooral ook een woord van dank aan Fokko Bakker, zijn begeleider van een 2e jaars project waar Remco totaal niet op zijn plek zat. Toen is het balletje echt gaan rollen.

Toen Remco hem vervolgens vertelde over wat hem wél interesseert en wat hij thuis in Aalten aan het maken is, was Fokko zo enthousiast dat hij hem de kans gaf om dit op school verder door te ontwikkelen! En met wat voor gevolgen! Fokko heeft Remco de afgelopen 2 jaar bij elke afspraak begeleid, en heeft hem dus zelfs tijdens de uitzending nog terzijde gestaan.

Onderneem de Zakenreis!

De studentondernemer droomt al verder. “Ik wil graag een internationaal bedrijf opzetten dat robots verkoopt. En een robot neerzetten die werkt via spraakbesturing en een menselijke vorm heeft, een droid, dus. Ook voor in andere sectoren als logistiek, zorg, landbouw, alle sectoren eigenlijk. Ik wil daar geschikte robots voor maken.” Volgend semester start Remco in het 4e jaar van zijn opleiding met de minor Onderneem de Zakenreis!, waar hij deze businesscase verder gaat uitwerken.

Uitzending Dragons’ Den gemist?

• Kijk een klein deel van de uitzending met de pitch van Remco terug via WNL YouTube

Droom jij ook van een eigen bedrijf?

Ben je student en net gestart met je eigen bedrijf? Of heb je een idee en wil je dit nader verkennen? HAN CvO is dé springplank naar succesvol ondernemen en helpt je graag verder!

Bronnen: HAN, SAM (1), SAM (2), SEECE, Centrum voor Ondernemerschap, Omroep Gelderland
Fotografie: o.a door Marcel Krijgsman