CleanTech Battle 2020: HAN-studenten Industrieel Product Ontwerpen winnen 1e prijs!

De Cleantech Battle 2020, met finalisten van 5 scholen in het hoger onderwijs, is gewonnen door HAN-studenten Industrieel Product Ontwerpen. Ze hebben een uniek concept ontworpen voor een duurzame, circulaire, milieuvriendelijke (biobased), toekomstbestendige, hufterproof en multi-inzetbare abri in een bushokje die zeer goed past in het straatbeeld van de toekomst.

Lieke Ouwekerk, Marlies van Gemert, Jesse Brinkhuis, Bastiaan Smit, Bruce Wulterkens, Stef Janssen en Simon van der Bas: van harte proficiat met jullie 1e prijs, € 3.000,- in the pocket!

In deze video leggen ze kort hun project uit:

De finale tussen studententeams van Saxion, Aventus, Universiteit Twente en 2 teams van de HAN is op donderdag 18 juni live te volgen geweest en kun je terugzien op het YouTube-kanaal van het Cleantech Center.

Een step die op waterstof rijdt (Range Extender) van Mika Damen, HAN-student Elektrotechniek Embedded Systems, viel helaas buiten de prijzenpot.

De weg naar de winst

Het winnende HAN-team Industrieel Product Ontwerpen heeft in het najaar van 2019 met succes hun biobased bushokje met abri bedacht en ontworpen.

Dit onder begeleiding van Pim Janssen (HAN-docent, onderzoeker) en Rudi van Hedel (hybride docent-onderzoeker en projectmanager Biobased & Circular Economy bij ingenieursbureau Sweco). Aan dit circulaire bushokje werken ook 2 bedrijven mee die mede-opdrachtgever zijn: Outdoor Furniture Nederland (OFN) en reclamecentrum Text-line.

Oordeel jury

Het winnende project is dus een circulair en biobased combinatie van bushokje en abri. De jury roemde het totaalconcept en de brede toepasbaarheid in Nederland. Vanaf oktober wordt de abri zelfs werkelijkheid: dan wordt het eerste exemplaar onthuld op een busroute in de Bilt.

Biobased binder

De 2e prijs ging naar Saxion met een project van de studenten Kylian Potgieter, Joep Gerber, Heidi van der Mel, Sharon Roukens en Joep Spit. Hun ‘biobased binder’-onderzoek leverde een biologisch te produceren bindmiddel op, dat het gebruik van industriële lijm in houtconstructies kan gaan vervangen.

Kaartspel

Op de 3e plaats eindigde de Universiteit Twente in de persoon van Tim de Ruiter. Hij bedacht en ontwierp een speciaal kaartspel met scherpe duurzaamheidsvragen dat je kan leren schijnbare duurzaamheid van echte te onderscheiden. Voor vrijwel iedereen die een duurzaam of circulair project begint een must have tegen valse aannames en verwachtingen.

Over Cleantech Battle

Deze 7e Cleantech Battle is een initiatief van het Cleantech Center in Zutphen. Bedrijven kunnen hun vragen op het gebied van duurzame technologie aan het Cleantech Center voorleggen. Deze worden dan als Cleantech Challenges uitgezet bij verschillende onderwijsinstellingen in Oost-Nederland (mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs). In de jaarlijkse Cleantech Battle strijden de beste ideeën om de hoofdprijs.

Bronnen: HAN, Cleantech Center