Biobased bushokje van HAN-studenten in finale Cleantech Battle 2020

Op donderdag 18 juni strijden 5 studententeams met elkaar tijdens de Cleantech Battle 2020. De HAN doet ook mee met een studententeam Industrieel Product Ontwerpen èn met een team van HAN Elektrotechniek. De finale is live te volgen via de site van het Cleantech Center.

HAN-student Lucas de Groot won in 2019 de Cleantech Battle!

Het Cleantech Center in Zutphen organiseert dit jaar voor de 7e keer op rij de Cleantech Battle. Studententeams uit het mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs in Oost-Nederland bedenken en presenteren hun oplossing voor vraagstukken op het gebied van schone technologie.

Een circulaire, modulaire abri die past in het straatbeeld van de toekomst (een inzending van de HAN) en een waterstof range-extender voor elektrische voertuigen – het zijn slechts 2 van de veelbelovende ideeën die dit jaar tijdens de finale worden gepitcht.

De jury bestaat uit:

• Gerdy Pusceddu, eigenaar Rensink Totaalonderhoud
  • Pieter Mulder, algemeen directeur bij Mulder Systems
  • Benno Oderkerk, directeur Avantes

Biobased bushokje

Het studententeam met 2e-jaars Industrieel Product Ontwerpen (Lieke Ouwekerk, Marlies van Gemert, Jesse Brinkhuis, Bastiaan Smit, Bruce Wulterkens, Stef Janssen en Simon van der Bas) hebben in het najaar van 2019 met succes een biobased bushokje bedacht en ontworpen.

Dit onder begeleiding van Pim Janssen (HAN-docent-onderzoeker) en Rudi van Hedel (hybride docent-onderzoeker en projectmanager Biobased & Circular Economy bij ingenieursbureau Sweco).

Aan dit circulaire bushokje werken ook 2 bedrijven mee die mede-opdrachtgever zijn: Outdoor Furniture Nederland (OFN) en reclamecentrum Text-line. Het is een circulaire en biobased combinatie van bushokje en abri. De 2e-jaars studenten hebben er een voorontwerp van gemaakt. Dit deel van het project doet is inzet van de HAN bij de Cleantech Battle.

Het bijzondere aan de abri is dat die biobased én circulair is. Dat is minder vanzelf-sprekend dan het lijkt. Bushokjes zijn nu gemaakt van beton, aluminium, plastic. Hier zijn die vervangen door biobased materialen: hout, biocomposieten en bioplastics. Overigens is met een nieuwe groep 3e-jaars studenten Industrieel Product Ontwerpen en Werktuigbouwkunde, onder begeleiding van HAN-docent Daniëlle Hendriks en wederom Rudi van Hedel, in het voorjaar 2020 een daadwerkelijk fysieke pilot uitgewerkt tot een echt biobased bushokje!

Waterstof Range Extender

Een step die rijdt op waterstof. In samenwerking met Mika Damen, HAN-student Elektrotechniek Embedded Systems, hebben de ondernemers van ‘Alles over Waterstof’ een standaard elektrische Xiaomi-step omgebouwd tot een step met waterstofaandrijving. Ook dit idee is genomineerd in de finale.

Het gaat om een ‘waterstof Range Extender’. De step rijdt dus nog steeds op stroom uit de accu, maar de actieradius wordt vergroot dankzij de extra waterstoftoevoer.

Frank Mietes van Alles over Waterstof: “Het laat zien dat alle elektrische voertuigen op batterijen ook op waterstof zouden kunnen rijden.” Als voorbeeld geeft Mietes dat Renault nu al een auto heeft die een waterstoftank gebruikt als toevoeging op een elektrische motor. “Zo’n range extender zou ook op een elektrische fiets of e-scooter kunnen worden geplaatst.”

Dit ontwerp is niet direct geschikt om naar de markt te brengen. Het bedrijf heeft er juist voor gekozen om alle technologie aan de buitenkant zichtbaar te maken. Er zit op dit moment een 200 bar waterstofcilinder in, maar het systeem is modulair. “Al is er op de step wat weinig ruimte om er een grotere cilinder op te zetten”, zegt Mietes.

Een rondje rijden op de step mag niet op de openbare weg. Dit komt omdat voertuigen zoals de e-step en het e-skateboard niet zijn toegestaan op de openbare weg in Nederland.

Volg de finale live!

De studenten van de HAN, Hogeschool Saxion, Aventus Apeldoorn en Universiteit Twente presenteren met een korte film hun project en beantwoorden via een live verbinding vragen van de jury. Die bekijkt welk project het breedst inzetbaar, meest innovatief en duurzaam is, en houdt bovendien in de gaten of er een gezonde businesscase van te maken is. Het winnende team ontvangt een cheque van € 3.000,-.

De Cleantech Talent Award is een initiatief van het Cleantech Center en wordt mede mogelijk gemaakt door de Cleantech Regio.

Bronnen: RTL Nieuws, HAN, Cleantech Regio