Beyond The Hype: digitale organisatie van de toekomst

In de minor Beyond The Hype werken studenten van de opleidingen HBO-ICT en Communication & Multimedia Design (CMD) samen met professionals van bedrijven aan de digitale organisatie van de toekomst. Een technologische hype staat daarbij centraal, dit keer is dat Mixed Reality. Dat is een verzamelnaam voor onder meer Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR), waarbij de werkelijkheid wordt gecombineerd met virtuele elementen.

De Provincie Gelderland wil inwoners via creatieve en bruikbare ICT-oplossingen meer betrekken bij besluiten die moeten worden genomen. Dat gebeurt aan de hand van concrete maatschappelijke opgaven, waarbij gebruik wordt gemaakt van Mixed Reality.

Enthousiaste minor-studenten hebben een aantal projecten uitgevoerd voor de Provincie Gelderland. Daarbij onderzochten zij de rol(len) die innovatieve VR- en AR-technieken kunnen spelen bij onder andere het visualiseren van en het overdragen van informatie bij projecten.

Slimste Weg in de Achterhoek

Bij het project ‘Slimste Weg in de Achterhoek’ wordt dit toegepast door de bestaande situatie op de N825 tussen Borculo en Lochem te combineren met mogelijke maatregelen. Vlak bij een basisschool is een oversteekplaats voor scholieren op deze 80 kilometerweg. De vraag is: hoe maak je deze kruising veiliger, terwijl het verkeer toch goed doorstroomt. Studenten hebben geholpen van een echte fiets een simulator te maken. Daarop kun je met een VR-bril testen welke effecten verschillende maatregelen hebben.

Meer betrokkenheid

Een belangrijk element was het onderzoeken van hoe je door VR en AR de betrokkenheid van opdrachtgevers en andere personen kan verhogen. Kunnen deze technieken de communicatie verbeteren, zodat er meer draagvlak ontstaat? Bij beladen projecten, zoals bij het kappen van geliefde bomen aan een laan in Arnhem, is dit cruciaal.

Want de bomen langs de historische koningswegen rond Arnhem staan soms te dicht op de rijbaan en zijn hier en daar aan vervanging toe. Ook dit onderwerp is door de Provincie Gelderland aan studenten en onderzoekers van de HAN voorgelegd met de vraag op welke manier Mixed Reality van toegevoegde waarde kan zijn.

“Het is gelukt om in een prototype de situatie nu en die over 5, 10 of 20 jaar heel goed zichtbaar, bijna tastbaar, te maken. Zo kunnen we bewoners en anderen laten zien wat het plan is”, zegt Mathilde Reedijk, informatiemanager bij de Provincie Gelderland. “Prachtig om te zien hoe studenten hierin zijn gedoken en zelf veel hebben moeten uitzoeken!”

De studenten hebben bovendien via Mixed Reality de mogelijkheid toegevoegd om vragen te stellen. Zo kunnen mensen aangeven wat ze van het plan vinden. Reedijk: “Dat is hartstikke leuk en laagdrempelig. Zo kunnen we het plan in een vroeg stadium toetsen en draagvlak creëren.”

Door deze vernieuwende ICT toe te passen in de praktijk, krijgen studenten een realistische kijk op bedrijven en organisaties. Tegelijkertijd helpen de studenten bedrijven een slag te maken met digitale innovaties.

Bronnen: De Gelderlander, iXperium