Apollo 3D: studenten werken aan 3D-printer voor hoogwaardige polymeren

Techniek is voor iedereen! Hoe kun je er dan voor zorgen dat technologie écht voor mensen werkt en dat het bijdraagt aan productiviteit, gewoonweg plezier biedt, óf mensen met een lichamelijke beperking helpt om beter te participeren in de samenleving? Dat zijn de drijfveren van het studententeam Apollo 3D.

This posting in English

Het ontwikkelen van een prototype

In het dagelijks (werk)leven wordt Research & Development als één proces gezien. In werkelijkheid is het onderzoek naar de basisbeginselen te scheiden van de implementatie van technologie in nieuwe producten. Allereerst wordt een prototype ontwikkeld en vervolgens wordt dit product gecommercialiseerd. Steeds meer bedrijven doen onderzoek in samenwerking met kennisinstellingen of andere bedrijven omdat ze niet langer zelf al het werk willen doen: dat is wanneer Apollo 3D in beeld komt.

Over Apollo 3D

Apollo 3D is opgericht toen een team van studenten, afkomstig van verschillende studierichtingen, bijeen kwam om te werken het bouwen, testen en documenteren van een 3D-printer die bestand is tegen hoge temperaturen voor hoogwaardige polymeren.

Een polymeer is een organische verbinding waarvan de moleculen bestaan uit een opeenvolging van identieke, of soortgelijke, delen die chemisch aan elkaar zijn gekoppeld.

Daarnaast is het ons doel om het printen van sterke producten mogelijk te maken. Om deze redenen is Apollo 3D gekozen als bedrijfsnaam: het betekent sterkte en kwaliteit.

Het team bestaat uit werktuigbouwkundigen, elektrotechnici en marketingmanagers. Door de diversiteit kunnen we gebruik maken van elkaars kennis om zo onszelf en Apollo 3D te laten groeien. We hebben onze kennis gebundeld met als resultaat een unieke 3D-printer. Een 3D-printer van hoge kwaliteit waarmee producten van grote diversiteit geprint kunnen worden.

Deze producten worden gemaakt van hoogwaardige polymeren die onder een hoge temperatuur worden ingespoten door de spuitmond van de printer. Door dit mogelijk te maken kunnen producten geproduceerd worden met hoge mechanische, thermische en chemische stofeigenschappen die in de buurt komen van metaaleigenschappen. We zijn gedreven technici: we houden van ontwerpen en bovenal innoveren.

Het Apollo 3D-team stelt zich aan je voor!

Bram Smits

“Ieder individu heeft gaven en talenten die een blijvende impact kunnen hebben. Slechts een minderheid van de mensen gebruikt die gaven en talenten echter om hun volledige potentieel te verwezenlijken. Het koppelen van je gaven en talenten aan je persoonlijke doel leidt niet alleen tot een meer succesvolle carrière, maar ook tot een belangrijke. Om die reden wil ik deze kracht gebruiken om de top van 3D-printen in de medische industrie te bereiken. Om dit doel te bereiken houd ik altijd de volgende magische formule in gedachten:

PL= D * (W+C)^G, wat betekent: Personal Leadership = Dare * (Want + Can) ^ Grant

Volgens mijn sterrenbeeld, Waterman, is het nemen van de leiding mijn passie. Zo kan een heel team profiteren van een goed idee om zo zichzelf te ontwikkelen maar ook bij te dragen aan het verbeteren van de medische industrie. Ik verras mensen altijd, maar het zal ook hun aandacht trekken en op dit moment studeer ik Werktuigbouwkunde.”

Britt Wenting

“Mijn naam is Britt Wenting. Ik studeer momenteel Communication Multimedia and Design, CMD in het kort. Ik houd van visuals maken, mezelf uitdagen en mijn horizon verbreden. Mijn taak is het ontwerpen en toepassen van het grafisch ontwerp voor Apollo 3D, zoals het samenstellen van stickers, posters, het logo en nog veel meer.”

Evelien Vink

“Ik ben Evelien Vink en ik zit in het derde jaar van de studie Werktuigbouwkunde aan de HAN. Binnen dit project houd ik mij bezig met de Online Marketing en Communicatie. Ik vind het interessant om erachter te komen hoe via websites online informatie wordt gedeeld. Daarnaast leer ik, door het verwerken van alle informatie van de 3D-printer, ook wat over 3D-printtechnologie en machinebouw; twee onderwerpen die mij interesseren.

Joëlle Winkel

“Ik ben Joëlle. Mijn bijdrage in deze projectgroep is het doen van onderzoek naar de verschillende filamenten die met de gemaakte printer gebruikt worden. Daarnaast doe ik de reviews over de verkregen filamenten. Ook zal ik verschillende onderdelen die benodigd zijn voor het functioneren van de printer produceren doormiddel van 3D-printen, lasersnijden en CNC frezen.  Het leuke aan dit project is, is dat het een écht project is; het resultaat betreft niet alleen een document waarna zelden meer gekeken wordt. Met deze 3D-printer kunnen we producten van de hoogste kwaliteit produceren.”

Nick van Lambalgen

“Mijn naam is Nick van Lambalgen en ik ben 19 jaar oud. Ik studeer Elektrotechniek aan de HAN in Arnhem. Tijdens dit project van de 3D-printer ben ik betrokken bij de elektrische aansluiting van de gehele 3D-printer. Ik breng de verbinding tot stand door middel van zelfontworpen elektrische tekeningen gemaakt via EPLAN. Ik doe mee aan dit project dankzij Bram Smits. Hij vertelde me op een dag over dit project en over de problemen die hij had met het elektronische gedeelte ervan. Ik wilde hem hier graag bij helpen, daarom heb ik mijn tijd en moeite in het project gestoken, zodat de printer uiteindelijk tot een succes wordt afgerond.”

Rik Snelder

“Mijn naam is Rik Snelder, 3e-jaars student Werktuigbouwkunde aan de HAN in Arnhem. Dit 3D-printer project is bij mij begonnen met een idee dat na verloop van tijd is uitgegroeid tot een volwaardig multidisciplinair project wat ik echt geweldig vind. Mijn taak binnen dit project is het ontwerpen van de 3D-printer en optimaliseren van alle onderdelen voor de beste resultaten. Hier komt natuurlijk veel bij kijken en ben dan ook blij dat de mede projectgenoten hier ook druk aan meehelpen!”

Sander Geerlings

“Ik ben Sander, student Elektrotechniek. Ik studeer Embedded Systems, dat houdt in dat ik het gedrag en de programmering van de logische eenheden binnen bepaalde machines bestudeer. Ik werk met soft- en hardware. Mijn doel binnen dit project is om te helpen met alle zogenoemde software debugging. Naast het debuggen help ik met het aansluiten en aanpassen van de elektrische hardware. Mijn doel is om het systeem compatibel te maken met de specificaties van het controllerkaartje en deze controller bug-vrij te laten werken.”

Owen Lentjes

“Hallo, ik ben Owen Lentjes. Ik studeer Werktuigbouwkunde aan de TU/e. In dit project focus ik me vooral op een simulatie van het zogenoemde hot end: het deel dat de gloeidraad leidt. Daarnaast help ik mee met het bouwen van de fysieke printer en het testen van alle hardware. Deze taken helpen me beter te begrijpen hoe ik de simulaties moet uitboeren en hoe ik een apparaat moet bouwen. Dit zijn dan ook precies de redenen waarom ik dit project doe: om meer informatie over deze aspecten te verzamelen en erover te leren.”

Stan Willems

“Ik ben Stan Willems, 3e-jaars student Werktuigbouwkunde. Binnen dit vrije project van de 3D-printer maak ik het businessplan en het markt- en klantenonderzoek. Het is een bijzonder project waar studenten boven zichzelf uitstijgen door kennis te maken met disciplines wat op school niet geleerd wordt. We zijn een groep studenten van een aantal verschillende opleidingen wat de kwaliteit van het project ten goede komt.”

Sponsoren

Om het gewenste resultaat, een 3D-printer die bestand is tegen hoge temperaturen, te bereiken, moesten diverse onderdelen worden verkregen. Daarom wordt Apollo3D gesponsord door verschillende bedrijven. Deze bedrijven wilden bijdragen aan de nieuwste innovatie van Doe-het-Zelf hoogwaardige en betaalbare 3D-printers voor materialen met hoge technische kwaliteiten. Omdat hun producten tot de beste in deze branche behoren, zullen er betrouwbare recensies van de producten worden geschreven. Het betreft producten van de volgende bedrijven:

 • 3D4MAKERS.COM
 • Alphacool International
 • De Isolatieshop
 • Duet3D
 • Dyze Design
 • ELCEE
 • FiberForce
 • igus
 • Keenovo
 • Kinkelder metal solutions BV
 • MEAN WELL
 • Noctua
 • Perdok
 • RS Components B.V.
 • STEPPERONLINE
 • W2 Filaments
 • WAGO

 

Volgende postings:

Apollo 3D: Producten & Diensten

Apollo 3D: Industrieën

Apollo 3D: Materialen & Voorproefje 3D-Printer (VIDEO)