Als sneeuw voor de zon op Antarctica

Het ijs zakt langzaam van de Noord- en Zuidpool weg, grote delen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Hoe kunnen wij deze verandering tegen gaan?

snow-sunset

Er wordt vaak gezegd ‘verander de wereld, begin bij jezelf.’ Zo begon Robert Swan ook bij zichzelf. Tijdens zijn expeditie ervoer hij de gevolgen van milieuschade op de poolkappen.

Krill

Hierdoor is hij een organisatie genaamd ‘2041’ gestart. Deze organisatie draait om het behoud van Antarctica . Niet alleen om de mooie natuur, maar een groot deel van onze voedselvoorraad is afhankelijk van de krill op Antarctica. Een krill is een diertje die veel zeedieren op hun dagelijkse menu hebben staan. De hoeveelheid krill is sterk afgenomen sinds de jaren ’70. Algemeen wordt aangenomen dat de klimaatverandering de voornaamste oorzaak is van de achteruitgang in de hoeveelheid Krill op Antarctica.

Duurzame energie

Tegen het wegsmelten van Antarctica bevordert Robert Swan de recycling en duurzame energie. Om mensen hierbij te betrekken reist hij de hele wereld over, ook worden er E-Bases gebouwd. Dit zijn gebouwen waarin onderwijsinstellingen maar ook andere groepen terecht kunnen om kennis te nemen van ontwikkelingen op het gebied van milieu, water, klimaat en duurzaam ondernemen. Een E-Base ontvangt zelf ook alle elektriciteit via zonne- en windenergie.

In de VS staat een oude treinwagon die dient als E-Base. Er wordt hard gewerkt om ook een E-Base in ons land te bouwen. Een leerwerkende student van de HAN werkt mee aan dit project, wist je dat?