Als je het klimaat wat gunt, kies dan vega en géén rund!

In het kader van milieubewustzijn en klimaatverandering kiezen veel jongeren er tegenwoordig voor om minder of zelfs geen vlees te eten. De vleesindustrie zorgt namelijk voor veel uitstoot van broeikasgassen en het proces van veevoer produceren is allesbehalve duurzaam. Wist je dat voor één kilo vlees wel vijf kilo veevoer nodig is? En dat voor het telen van dat veevoer tropisch regenwoud wordt gekapt en afgebrand? Daarnaast bevat de mest van vee veel koolstofdioxide, methaan en stikstof. Een overschot aan deze stoffen tast ons ecosysteem en onze biosfeer aan. Daar komt ook nog eens dierenleed bij. Niet heel gek dus dat veel mensen ervoor kiezen minder vlees te eten, net als ik.

Vleesvervangers
Wat veel mensen tegenhoudt om minder vlees te eten, is het tekort aan voedingsstoffen die je uit vlees kunt krijgen. Om toch voedingsstoffen als eiwitten en ijzer binnen te krijgen, die je misloopt als je geen vlees eet, is het belangrijk om wel voor een vervanging te zorgen. De voedselmarkt heeft hier al goed op ingespeeld door vleesvervangers te maken. Sommige vleesvervangers zijn echter een grote flop: van biefstuk kun je beter geen vegetarische variant maken, omdat de textuur en smaak lastig na te maken zijn. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dat ‘niet te kanen’ is.

Nu heeft Unox, die bekend staat om zijn soepen en vleesproducten, ook vleesvervangers op de markt gebracht, zoals vegetarische varianten van de rookworst, knakworst en paté. Om te kijken of deze vleesvervangers wél mijn smaakpapillen op een positieve manier op hol brengen, ben ik de ‘vegetarische knaks’ van Unox gaan testen. Om de echtheid van de knakworsten te bepalen, wordt de vegetarische variant vergeleken met de ‘runderknaks’ van Unox.

Uiterlijk en geur
Een ervaring met voedsel begint bij wat je ziet. De kleur van de knakworsten was opmerkelijk. De vegetarische knaks zijn erg licht van kleur. In vergelijking met runderknakworsten, die roder van kleur zijn, zien ze er wat nep uit. Ook zijn ze veel gladder dan de vleesversie: die hadden veel meer reliëf. Bij het openen van de blikken viel meteen op dat runderknakworsten heel zuur ruiken. Dit verminderde mijn eetlust meteen. Hierdoor hebben de vegetarische knaks een groot pluspunt, deze geur was veel minder penetrant en veel minder zuur.

Textuur
Zodra je een hap neemt van de vegetarische variant, is meteen te merken dat de textuur veel zachter is dan echt vlees. Ik zou niet zeggen dat de knakworst zo zacht is dat hij smelt in je mond, maar dat is wel wat erbij in de buurt komt. Het doet dan eerder denken aan smeerworst, dan aan een goed stuk vlees. De runderknakworsten hebben natuurlijk veel meer textuur en zijn ietwat harder, maar gek genoeg verschillen ze toch niet veel van de vegetarische variant. Knakworsten zijn namelijk sowieso erg zacht en doen mij meestal niet eens aan echt vlees denken. Ikzelf houd wel van een zachte textuur en vond de vegetarische knaks dan ook prettiger in de mond dan de vleesvariant.

Smaak
Qua smaak zijn er een aantal voor- en nadelen aan de vegetarische knaks. Een nadeel voor knakworstliefhebbers zou de zachte smaak kunnen zijn. Na het eten van echt vlees valt een vleesvervanger een beetje in het niet. Of ik dat erg vind? Zeker niet! De runderknakworsten zijn zo kruidig en zout dat ik dat te overheersend vind. Natuurlijk kan iemand met een ander smaakpallet daar heel anders over denken.

Eindoordeel
Als je mij tijdens het eten van vegetarische knaks zou vertellen dat ik echte vleesknakworsten aan het eten ben, zou ik je zo geloven. De vorm, smaak en textuur doen wel zeker denken aan vlees, maar in vergelijking met de runderknakworsten zijn ze wel een stuk zachter en minder sterk van smaak. Als je gaat kijken naar de ingrediënten, lijkt de vegetarische variant ook een stuk gezonder te zijn. Runderknakworsten bevatten aanzienlijk meer vet, zout, en mogelijk gevaarlijke E-nummers. Vegetarische knaks bevatten wel weer minder eiwitten en net wat meer koolhydraten, maar dat zorgt er wel voor dat ze goede vezels bevatten. Dus als je de volgende keer in de winkel staat en graag wilt snacken, geef de vegetarische knakworsten dan een kans. Je helpt het klimaat op deze manier een handje!