Werken bij de gemeente als net afgestudeerde: Talent voor de gemeente

Eigenaar Hans Geurts van Talent voor de gemeente heeft jaren werkervaring binnen de bedrijfsvoering van gemeenten. Wat hem opviel (en wat werd bevestigd door onderzoek van Vereniging Nederlandse Gemeenten) was dat er heel weinig jonge mensen werkzaam zijn bij gemeenten. De gemiddelde leeftijd ligt boven de 45 en wanneer jonge mensen solliciteren, worden ze vaak niet eens aangenomen door een tekort aan ervaring. Hans denkt dat dit anders kan en moet en is daarom Talent voor de gemeente gestart. Talent voor de gemeente leidt jonge talenten intern (en betaald!) op en plaatst jonge talenten bij gemeenten in een straal van 50 kilometer rondom Arnhem /Nijmegen.

Door: Marleen van de Donk, Sportkunde alumna

Behalve dat gemeenten moeite hebben met het aannemen van jonge mensen ivm werkervaring, hebben gemeenten tevens moeite met het behouden van jonge talenten als ze wel eenmaal zijn aangenomen. Nadat Hans hier onderzoek naar had gedaan bleek voor jonge talenten vaak de inflexibiliteit van het arbeidscontract hun tegen te zitten: waaronder weinig doorgroeimogelijkheden, weinig inspirerende sessies, et cetera. Hans is gaan kijken naar wat jonge talenten wél aantrekt en heeft zo een arbeidscontract opgesteld dat gericht is op jongeren. Wat hierin anders is, is onder andere ruimte voor ondernemerschap (als je een goed idee hebt, geeft Hans je de ruimte hiermee aan de slag te gaan en jezelf hierin verder te ontwikkelen – zo mag ik bijvoorbeeld binnenkort naar het Congres Duurzaamheid 2019 van Binnenlands Bestuur), er is veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en begeleiding (je kunt een heleboel cursussen/trainingen volgen vanuit Talent voor de gemeente en je krijgt als talent een coach/mentor die altijd voor je klaarstaat indien je ergens tegenaan loopt), er worden elk kwartaal inspiratiedagen georganiseerd en ten slotte heb je de mogelijkheid om langere vakantieperioden op te nemen indien je graag een lange(re) reis wilt maken. Voor meer info kun je altijd kijken op www.talentvoordegemeente.nl. Trouwens: de reden dat Hans de naam ‘talenten’ gebruikt, is omdat hij liever niet kijkt naar directe opleidingsachtergrond, maar meer kijkt naar waar wil je heen, wat wil je doen, wat kun je nu en wat kun/wil je leren.

De meerwaarde voor (bijna afgestudeerde) studenten is de mogelijkheid te solliciteren op een job met flexibele arbeidsvoorwaarden, waar ze ruimte hebben zichzelf te blijven ontwikkelen.