Van Gaal beantwoordt vraag SGM student ook bij persconferentie in Zeist

Daar zaten ze dan. Coen Jansen, Menno Kostelijk en Bas van de Pol, allen tweedejaars SGM studenten, zaten als gelauwerde journalisten bij de persconferentie van Louis van Gaal. Daar was Coen voor uitgenodigd door de bondscoach dankzij de vraag die de student stelde tijdens het topsportuur van HAN Sport en Bewegen waar Van Gaal onlangs te gast was. Het leverde een unieke ervaring op.

Tijdens het topsportuur had Coen de volgende vraag gesteld, die hij tijdens de persconferentie herhaalde:

Meneer Van Gaal, in de publieke opinie staat u over het algemeen bekend als een deskundige toptrainer, die in gesprek met de media en critici echter niet altijd even fijngevoelig communiceert. U komt soms laatdunkend over zodat het lijkt alsof u als enige de waarheid in pacht heeft. Ook lijkt het er soms op alsof u altijd op zoek bent naar erkenning en waardering voor uw visie en prestaties.

Ik denk echter dat u juist veel meer waardering zou krijgen wanneer u zich in de confrontatie met de media minder kleinerend en met wat meer bescheidenheid zou opstellen. Onder meer uit reacties van spelers die onder u getraind hebben en uit uw inzet voor Spieren voor Spieren blijkt dat u eigenlijk een erg gedreven en vriendelijke man bent. Waarom laat u in de communicatie met de media díe positieve kant van uw karakter niet vaker zien?

De bondscoach nodigde Coen vervolgens uit voor de persconferentie van 28 februari om met eigen ogen te zien hoe het er aan toe gaat. Die uitdaging ging Coen graag aan en zo belandde hij, ondersteund door medestudenten Menno en Bas, in Zeist bij het persmoment.

Nadat de vraag was gesteld voeg Van Gaal: “Ik wilde je laten zien hoe ik ben tijdens een persconferentie en hoe het er aan toe gaat. En nu hoor ik graag jouw mening, hoe vond je dat ik reageerde?” Volgens Coen had Van Gaal zich van een positieve kant laten zien. “En zo ben ik altijd, ik geef netjes antwoorden op de vragen”, reageerde Van Gaal, die wel aangaf zich vooral te storen aan de negativiteit die heerst in de voetbaljournalistiek. “Kijk naar de Olympische Spelen. Heel Nederland was enthousiast over de schaatsers en dat kwam omdat de journalisten met een positieve insteek vragen stelden aan de sporters.” Van Gaal hoopt dat dit richting het wereldkampioenschap in Brazilië ook zal gelden voor hem en de spelers.

Coen, Menno en Bas hoorden de woorden van de bondscoach met veel enthousiasme aan. Tussen (voetbal)journalistieke bekendheden als Jack van Gelder, Hans Kraay Jr. en Kees Jansma (nu persvoorlichter KNVB) keken zij hun ogen uit. Een onvergetelijke ervaring als gevolg van het bezoek aan het topsportuur en het stellen van een uitmuntende vraag.