The morning after…

Election Day

De Amerikaanse verkiezingen, ze waren enorm spannend. Trump of Clinton, de meeste Amerikanen hadden moeite te kiezen tussen beiden. Of gingen ze toch voor een van de derde kandidaten (liberalen, groene partij, constitutionele partij, onafhankelijke partij, gereformeerd, socialisten et cetera). Vele miljoenen Amerikanen zaten dinsdagavond (lokale tijd) aan de buis gekluisterd, maar niet alleen Amerikanen, ook Nederlanders, Chinezen, Russen, Spanjaarden, Colombianen, Cubanen, eigenlijk de hele wereld. Trump kan namelijk het tij keren voor niet alleen Amerika, maar voor de hele wereld. 

De verkiezingen hakken hier hard in op mensen, de eerste collega’s die ik gesproken heb deze morgen (het is nu 7.10 uur ’s ochtends) zijn in shock: “het is zielig, zielig dat een volk zijn ogen niet op tijd opent”, “zo ontzettend veel mensen met stemrecht, en zo ontzettend veel mensen die op die man gekozen hebben, bizar”. Maar ook reacties als “Hillary is een oplichter, Trump weet hoe het werkt, Trump is een zakenman en weet hoe hij een bedrijf en land kan runnen”. De discussie hierop wordt al snel geopend, “Trump een zakenman? Een bedrijf runnen? Vier grote bedrijven van hem gingen failliet!”. En die faillissementen gingen niet over rozen, twee van zijn bedrijven, een hotel en een casino, moesten noodgedwongen sluiten met een schuld van respectievelijk 550 miljoen dollar en 1.8 miljard dollar. Als je denkt dat deze feiten ver in het verleden liggen heb je het mis, het is maar 7 en 11 jaar geleden dat Trump voor deze faillissementen met curatoren in gesprek mocht gaan.

clinton_trumpMaar laten we niet, net als bij de presidentiële debatten enkel op de persoon kijken en met vingers gaan wijzen, zoals een collega van mij benadrukt “er is veel meer dan wat de media ons laat zien. Waar de media de afgelopen weken een duidelijke voorkeur voor Clinton liet zien, heeft dat gisterenavond een hoop hoofden gekeerd. De Verenigde Staten was het land van vrijheid, mensen en media moeten dat respecteren en zeker nu. Nu moeten ze Trump allemaal een kans geven, door diezelfde vrijheid. En hij zou nog weleens veel kunnen veranderen aan de vrijheid. Amerikanen hebben nu niks meer te verliezen, we zullen zien hoe het gaat met de VS in de nabije toekomst”.

Een van onze stemgerechtigde 18-jarige tennisstudenten, loopt net geschokt binnen, “hoe kan dit?!” is hetgeen wat hem vannacht wakker heeft gehouden, hij ziet er moe uit. Maar als we dan uiteindelijk inderdaad verder kijken dan alleen de persoon – wat zijn Trumps plannen? Een Italiaanse collega met Amerikaans burgerschap geeft aan “het is spannend, omdat niemand echt weet wat zijn plannen zijn, behalve het bouwen van de muur rond Mexico”. Oké, we weten wel iets meer over zijn plannen. Zo wil hij illegalen uitzetten, enkel voor de VS voordelige handelsverdragen in stand houden, de mate van immigratie sterk terugdringen, ‘echte’ Amerikanen voorrang geven op de arbeidsmarkt, meer toenadering met Rusland zoeken en minder samenwerken met de NAVO als het gaat om terrorismebestrijding. Hij wil het hele nieuwe gezondheidszorgsysteem Obamacare afschaffen, het recht op abortus, dat sinds 1973 actief is, wegnemen en Trump is enorm voorstander van wapens. Volgens Trump’s logica: hoe meer wapens, hoe meer veiligheid. Ten slotte, het misschien meest schokkende – Trump ziet klimaatverandering als onzin. Het is volgens hem geen echt probleem, hij ziet dus ook geen ruimte om daarin samen te werken met de rest van de wereld. En natuurlijk, terrorismebestrijding is belangrijk, het zorgen voor mensen is belangrijk. Maar het klimaat en de verandering ervan treft de hele wereld. De VS staat momenteel op de tweede plaats als grootste CO2-vervuiler, als zij niet mee veranderen met de rest van de wereld, hoeveel zin gaat het dan hebben? Als we het klimaat niet aanpakken, is het gedaan met de leefbare wereld waarin we nu leven. Klimaatverandering waar wijzelf niets aan veranderen, is terrorisme tegen onszelf en daarmee tegen iedereen, in elk land, in elke stad, in elk huis. De hele wereld ondervind daar last van, dus de oplossing ligt bij de hele wereld. Ondertussen loopt mijn stagebegeleider binnen, waar ze normaal een redelijk opgewekte ‘goedemorgen’ eruit gooit, is het nu alleen maar een ‘morgen’. Niet veel later komt onze front-desk-medewerker binnen, ze ziet er verslagen uit, “ik schaam me, ik schaam me voor de keuze die mijn mede-Amerikanen hebben gemaakt. Ik heb vannacht niet geslapen en ben er helemaal klaar mee, ik schaam me diep, waarom?”.

Een collega benadrukt, “het enige waar we nu op kunnen steunen is het feit dat Trump niet alle macht heeft. Het senaat en het congres zullen nog altijd alle wetsvoorstellen moeten goedkeuren voor Trump’s daadwerkelijk doorgevoerd kunnen worden. Het enige waar we momenteel op kunnen hopen, is dat er verstandige mensen in het congres en senaat zitten, die niet bang zijn om op te staan tegen Trump”.

Amen (zoals ze dat hier dan toch maar op zijn Amerikaans zeggen).

Reacties

  1. 23 november 2016 door Gerard

    Tsjonge… een journaliste pur sang. Complimenten!