Studenten HAN Sport en Bewegen wederom meer tevreden over hun opleiding

nse-nationale-studenten-enquete-homepageStudenten van HAN Sport en Bewegen zijn over het geheel genomen meer tevreden over hun opleiding dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2015. Waar het instituut in 2014 nog beoordeeld werd met een 7,27, ligt dit nu op een 7,42! Het is al het derde jaar op rij dat dit cijfer stijgt. Bekijk hieronder enkele resultaten per opleiding.

Verhuizing

Op bijna alle onderdelen beoordelen de studenten hun opleiding beter, met uitschieters naar boven bij de studiefaciliteiten (+21,8 procentpunt) en de informatie vanuit de opleiding (+7,8 procentpunt). Het eerste is waarschijnlijk te danken aan de verhuizing van de Molkenboer naar het Gymnasion, met alle luxere studie- en sportfaciliteiten als gevolg.

Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)

De voltijdopleiding van de ALO is sterk verbeterd qua beoordeling en komt nu uit op een 7,49, waar het in 2014 nog op een 7,27 uitkwam. Bij de ALO voltijd behoren ook de studiefaciliteiten (+15,6 procentpunt) en de informatie vanuit de opleiding (+9,2 procentpunt) tot de grootste stijgers, naast de studiebegeleiding (+5,4 procentpunt) en toetsing en beoordeling (+5,1 procentpunt). In het afgelopen jaar is er binnen de ALO al veel veranderd om de ‘studeerbaarheid’ te verhogen. Zo zijn er minder toetsen, is er een betere begeleiding (ook voor de nieuwe studenten), zijn er betere toetsformulieren en is er een strengere grens om naar het tweede jaar te kunnen doorstromen. Als verbeterpunten vanuit de NSE komt de contacttijd naar voren, evenals de informatie over de opzet van de opleiding. Dit zijn aspecten waar binnen de Opleidingscommissie aandacht aan besteed zal worden en waar de opleiding mee aan de slag zal gaan.

ALO studenten op Papendal tijdens les in lesgeven

Sport- en Bewegingseducatie (SBE)

SBE wordt voor het tweede jaar op rij beoordeeld als beste SBE-opleiding van Nederland. Met een score van 7,66 is er een groei van 0,10 punt ten opzichte van 2014. Grote stijgers waren ook hier de studiefaciliteiten (+9,0 procentpunt) en de informatie vanuit de opleiding (+8,8 procentpunt). Daarnaast werd het tijdig bekendmaken van de resultaten van toetsen aanzienlijk beter beoordeeld (+18,1 procentpunt). Dat kan zijn als gevolg van de extra oplettendheid binnen het docententeam op het tijdig bekendmaken van deze resultaten. Verbeterpunten zitten bij SBE vooral in (het begeleiden van) de stage. Komend jaar gaat de opleiding nog meer de link leggen tussen alle vakken en de stage en gaat er gewerkt worden met een portfolio waarin studenten alle relevante producten of bewijslasten van activiteiten kunnen verzamelen. Hiermee krijg je als student en docent ook meer inzicht in hoe de samenhang is van de verschillende vakken en bijvoorbeeld de stage.

SBE_003

Sport, Gezondheid en Management (SGM)

Tot slot wordt ook SGM beter beoordeeld door de studenten. Met een 7,20 wordt de opleiding 0,12 punt beter beoordeeld dan in 2014 en is het ook voor het tweede jaar op rij dat er een groei in de tevredenheid zit. Bij SGM worden naast de Studiefaciliteiten (+40,1 procentpunt!), vooral de Groepsgrootte (+11,2 procentpunt) en de overige faciliteiten en studieomgeving (+5,3 procentpunt) beter beoordeeld. Met name in de studieroosters en de spreiding van de studielast over het studiejaar zitten nog verbeteringen, zo blijkt uit de resultaten. Dit zal meegenomen worden in de Opleidingscommissie en binnen de opleiding zal gekeken worden hoe deze en andere punten verbeterd kunnen worden.

SGM_004

Bekijk alle resultaten op de website van Studiekeuze 123.