Studenten aanwezig bij congres Sport in Beweging

Op woensdag 14 maart zijn we als HAN Sport en Bewegen goed vertegenwoordigd geweest op het door sport-netwerk.nl en het blad sport FM georganiseerde congres “Sport in beweging”. Het was een congres mede georganiseerd door Abvakabo-fnv en gericht op aankomend professionals in de sport. Studenten van de minor ‘Combinatie School en Sport, een winnend team’ en van de module ‘Advies en Implementatie’ (verandermanagement) waren hierbij aanwezig. Een nuttig congres waarin er ook mogelijkheden tot netwerken waren en waarin de boodschap vooral was: neem zelf initiatief in wat je wilt, dan zijn er volop kansen op de sportarbeidsmarkt. Hieronder twee impressies van studenten uit beide modules

Netwerken 4life (Corina Sengers, Studente van de minor school en sport, een winnend team):

14 Maart 2012, zijn wij met een twintigtal studenten van de minor ‘combinatie school en sport, een winnend team’ op stap geweest in Utrecht. En met op stap bedoel ik niet flink party’en in Utrecht maar het bijwonen van een congres ‘sport in beweging’. De opening van het congres was een zeer interessante presentatie van meneer Bob van Oosterhout, de directeur van Triple Double. Een super inspirerend verhaal over hoe hij ooit met niks begonnen is en door zijn passie voor sport nu een van de grootste sportmarketing bedrijven bezit.

Na de openingspresentatie van Bob vond er een aantal sessies plaats waaronder de sessie ‘de voortgang van de combinatiefunctionaris’. Roland van Rijshouwer van het NOC*NSF had de eer om dit te presenteren. We constateerden echter dat veel van de informatie die Mr. Rijshouwer bracht was bij ons al bekend. Je zou ook kunnen zeggen, al veel geleerd in de minor! Ondanks dat was de aandacht er goed bij te houden.

Enkele bakkies koffie later stond de paneldiscussie op het programma. De drie toppers uit onze minor, Stijn, Thomas en Tom discussieerden met en tegen het drietal experts uit het werkveld aan de hand van een aantal stellingen over de aansluiting van de opleidingen op het werkveld. Deze studenten waren door de rest van de minorstudenten gekozen als beste debaters via een oefendebat in voorgaande les. Via Twitter liet docent van de minor, Martijn Smits, weten best trost te zijn op deze studenten. Als afsluiter is er nog een uurtje genetwerkt c.q. geborreld door enkele studenten. Hierbij was onder andere het groepje voor de opdracht Wageningen erg goed vertegenwoordigd.

Kort samengevat mag ik denk ik namens alle aanwezige studenten zeggen dat het een leuke, gezellige en inspirerende middag was!

The extra mile (Bart Cartigny, student module Advies en implementatie):

Michel Jansma opende het congres ‘Sport in beweging’ over professionalisering in de sport. Hij sprak over het toekomstperspectief van banen in de sport. Vervolgens kwam gastspreker Bob van Oosterhout aan het woord, eigenaar van het sportmarketing bedrijf ‘Triple Double’. Deze

onderneming ziet zichzelf als adviseur en gids in het sport bedrijfsleven. Hij sprak over het afdwingen van kansen in de sportsector. Hiervoor zijn bepaalde vereisten: inspiratie en affiniteit met de sport, lef tonen en durven te netwerken. Het is een proces van geven en nemen. Bob gaf aan dat werken in de sport zijn tol eist, je moet er behoorlijk wat voor over hebben. Om te kunnen overleven als organisatie moet je je kunnen onderscheiden, Triple Double hanteert hiervoor drie kernwaarden: Energy, Excellence en Extra Mile. Voor ons als student zijnde is het van belang om intrinsiek gemotiveerd te zijn en geloof te hebben in een carrière in de sport waarbij overuren maken gebruikelijk is.

Ik vond de presentatie van Bob van Oosterhout zeer interessant. Een hele goede gastspreker met een boeiend verhaal waar we volgens mij allemaal wel wat van opstaken. Hij is met name goed in het leggen van relaties en zijn klanten tevreden te houden. Vervolgens ben ik naar twee andere presentaties geweest: ‘Professionalisering van de sportvereniging’ en ‘Sportsponsoring’. Deze spraken mij persoonlijk wat minder aan, maar het was ook lastig om het niveau van de keynote speaker nog te overtreffen. Een interessante middag.

1. 20 maart 2012 door Rogier Cuypers (Sport FM)

In de nieuwe Sport FM een impressie van Sport in Beweging. Ook de aanwezige HAN-studenten die deelnamen aan het panel Young Professionals in Sports staan in het magazine.