Saskia en Maaike studeren af met een 10!

saskia-mullerimg_8368Saskia ontving vorige week al haar diploma van Sportkunde (SGM) en Maaike ontvangt haar diploma vandaag van Sportkunde (SBE). Ze zijn beide ook ambassadeur van HAN Sport en Bewegen en hebben nog iets gemeen. Zowel Saskia als Maaike studeerden af met een 10!!! Hieronder vertellen zij over hun afstuderen en toekomst. “Door vast te houden aan je droom en je passie en te vertrouwen in jezelf, komen de cijfers en mooie resultaten vanzelf.”

Maaike Hofmeijer

“Onderzoek doen vond ik leerzaam en leuk tegelijk. Dit had voornamelijk te maken met het feit dat ik, samen met Anne Weening, een onderzoek mocht doen wat ik zelf super interessant vond. “Hoe kan de sport- en beweegparticipatie in wijk West onder ouderen 50+ verhoogd worden?” was onze onderzoeksvraag. Een onderzoek waarin niet alleen onze stageorganisatie geïnteresseerd was, maar waar ook onze respondenten heel benieuwd waren naar het resultaat. Een extra motivatie om met sterke aanbevelingen te komen.

Na het onderzoek was de minor Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de beurt. Het succesvol afronden van de minor was één van de toch wel strenge toelatingseisen voor de master die ik graag wilde gaan doen: de master Sportbeleid en Sportmanagement. De minor was niet geheel wat ik er van verwacht had en het afronden hiervan ging iets minder soepel dan het doen van onderzoek, maar het is gelukt!

Nadat alle studiepunten binnen waren stond er nog één eindgesprek op de programma: de integrale toets. Iets waar ik me volgens anderen niet zoveel zorgen om hoefde te maken, maar wat ik uiteraard wel een beetje deed. Tijdens het wachten op het resultaat van het eindgesprek had ik een positief gevoel en ik durfde stiekem zelfs wel te zeggen dat ik verwachtte het gesprek gehaald te hebben. Dit gevoel klopte, maar toen ze me vertelden dat ik een 10 gehaald had voor dit eindgesprek kon ik dat toen niet geloven, en eigenlijk nu nog steeds niet.

Maar goed dan ben je afgestudeerd, en dan? Voor mij was het antwoord op die vraag de master Sportbeleid en Sportmanagement aan de Universiteit van Utrecht. Een duale master met een duur van twee jaar. Dit betekent twee dagen in de week colleges volgen en twee of drie dagen in de week werken/stage lopen. Een stukje verdieping op alles wat ik al geleerd heb tijdens SBE, maar waar gelukkig ook het praktische element nog steeds terug blijft komen (gelukkig :)).”

Saskia Müller

“Alumnus. Zo mag ik mezelf nu na vier leuke, leerzame, uitdagende jaren als Duitse studente in Nederland noemen. Ik heb de opleiding Sport, Gezondheid en Management succesvol afgerond en ik ben trots dat ik in Nederlandse woorden de “puntjes op de i” heb mogen zetten.

Afstuderen was een bijzonder avontuur voor mij. Het ging niet alleen om het afronden van mijn scriptie maar vooral ook om de toekomst en wat er op mijn pad ging komen. Mijn droom was om mijn kennis en ervaringen die ik tijdens mijn SGM-studie in Nederland heb opgedaan te delen met de arbeidsmarkt in Duitsland. Al jaren wilde ik naar het Noorden van Duitsland dichtbij de zee gaan wonen en daar ook werken. Tijdens mijn studie ontwikkelde ik een passie voor gezondheidsmanagement binnen bedrijven en internationale samenwerking. Een baan als gezondheidsmanager bij een dynamisch bedrijf met een internationaal werkveld in deze sector zou voor mij daarom ideaal zijn. Prima – ik wist dus precies hoe mijn droombaan na het afstuderen eruit zou zien!

Met deze gedachten en dromen in het achterhoofd schreef ik mijn scriptie. Voor mijn afstuderen liep ik stage bij het gezondheidsmanagementbureau Adaptics in Nijmegen. Het adviesbureau wil in de toekomst graag naar Duitsland uitbreiden. Met als doel Adaptics te adviseren over de invoering van gezondheidsmanagement binnen bedrijven op de Duitse markt, heb ik aan de hand van interviews onderzocht welke behoeften HR Managers in Duitsland ten aanzien van dat gezondheidsmanagement hebben.

Mijn grote passie voor bedrijfsgezondheidsmanagement en internationale samenwerking hielp mij uiteindelijk tot een topresultaat voor het afstuderen. Ik vierde het met vrienden en mijn familie, maar in Duitsland moest ik de waarde van een 10 eerst goed uitleggen voordat ze begrepen welk resultaat ik had behaald. De beoordeling in Duitsland is namelijk anders en de cijfers gaan van van 1 (zeer goed) tot 6 (onvoldoende). Vertel je dan dat je met een 10 ben afgestudeerd, blijven de reacties daarop nuchter. Ik wist dat dit ook zou gebeuren tijdens het solliciteren bij een toekomstige Duitse werkgever.

Wat ga je vervolgens doen wanneer je studie is afgerond? Ik ging solliciteren en ik was erg gemotiveerd om zo snel mogelijk een baan te vinden. Maar ik merkte snel dat dit niet zo gemakkelijk ging. Ik stuurde rond de 40 sollicitaties eruit waarvan ook een heleboel open sollicitaties omdat banen in Duitsland in deze sector krap zijn. En wat gebeurde er: Ik werd vaak afgewezen en nog vaker kreeg ik helemaal geen reactie. Dit riep frustraties op en ook een klein beetje paniek. Zo bedacht ik – om me in de komende weken/maanden niet te moeten vervelen – dat ik nog een studie zou kunnen doen. Ik schreef me voor een thuisstudie bedrijfseconomie & bedrijfskunde in. Daarnaast begon ik een opleiding tot trainer/coach. Ik vond beide dingen belangrijk voor mezelf en mijn ontwikkeling maar ook nuttig voor in het toekomstige werkveld. Vervolgens leek het zo te moeten zijn: Ik zag de vacature van mijn droombaan, solliciteerde en werd aangenomen. Dat gebeurde ongeveer één week nadat ik in paniek raakte…

Fantastisch! Vanaf 15 oktober werk ik als gezondheidsmanager voor Tappa.de GmbH, mijn droombaan met een vast contract van 40 uur per week. Verder volg ik een thuisstudie en een coachopleiding in de weekenden. Wat wil je nog meer?! Misschien af en toe de tijd om te genieten en om stil te staan bij dit mooie avontuur.

Wat ik hieruit heb geleerd is dat het niet primair om cijfers gaat die je haalt maar vooral om je dromen en dat je hier vol voor gaat. Door vast te houden aan je droom en je passie en te vertrouwen in jezelf, komen de cijfers en mooie resultaten vanzelf. Ik zal altijd terugkijken naar HAN Sport en Bewegen, medestudenten, docenten, vrienden, mijn netwerk en mijn familie, want iedereen heeft een steentje bijgedragen aan het realiseren van mijn droom.

Nog een tip voor afstudeerders: Een scriptie is een product van zoeken en vinden waarbij geen problemen bestaan, maar uitdagingen!