Project IK: Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens. (Carl Jung)

Loejse Kaart Ik Wil niet Weten 2Op 12 mei 2016 hebben we weer het zoveelste Project IK afgesloten. Elke keer is het weer bijzonder te zien welk effect dit programma op studenten heeft. In zes avonden gaan zij door gesprekken en opdrachten op zoek naar persoonlijke doelen, drijfveren en talenten. Het programma wordt afgesloten met een inspiratieavond waarop elke deelnemer, ten overstaan van familie en vrienden, een persoonlijk verhaal vertelt. Zonder prezi of powerpoint, zonder beeldmateriaal, just me myself and I. En dat is bijzonder kwetsbaar en knap tegelijk.

Door: Patrick Spierts

En dan is er na 2 maanden een terugkomavond. Dit keer op het dakterras van het splinternieuwe studentencomplex boven poptempel Doornroosje. Op deze avond hebben we altijd een bijzonder ritueel. Alle studenten nemen een fles drank mee met daarop een persoonlijk etiket geplakt. Dat etiket hebben ze tijdens de laatste groepsbijeenkomst gekregen met de opdracht om er een persoonlijk doel op te schrijven. Als dat doel op de terugkomavond behaald is, mag de fles open. De een wil graag een belangrijk netwerkcontact leggen, de ander gaat een goed gesprek met een relatie aan. Weer een andere neemt zich voor iets te doen voor een goed doel. De flessen gaan allemaal open.

Ik vraag mij wel eens af wat nu eigenlijk de grootste winst is van dit project. Natuurlijk is het goed om na te denken over jezelf, waar je blij van wordt, waar je goed in bent. Carl Jung wist dat als geen ander zo getuigt de titel van dit stuk. Maar ook de filosoof Howard Thurman beschreef dit mooi in zijn uitspraak:

‘Vraag jezelf niet af wat de wereld nodig heeft. Vraag jezelf liever af wat het is waardoor jij tot leven komt en wat je gelukkig maakt en breng dat in de wereld. Want wat de wereld nodig heeft is mensen die tot leven zijn gekomen.’

groepsfotofeb2016

Toch bespeur ik steeds vaker dat er meer gebeurt. Al na na de eerste bijeenkomst is er meestal al een soort van opluchting bij de deelnemers. Dat je niet de enige bent met dit soort vragen. Dat het helemaal niet vreemd is dat je het allemaal niet weet. En dat anderen jou daarbij kunnen helpen. Maar ook dat het gewoon heel prettig is om een moment in de week te hebben waarop je niet geleefd wordt door facebook of whatsapp. Dat je ruimte en tijd hebt om eens stil te staan bij wat jíj belangrijk vindt. Niet voor niks ontstaat er vaak een hechte band tussen de deelnemers.

wijnetiketvanmijzelfVoor Project IK krijgen studenten geen studiepunten. Er wordt immers niet getoetst op de reglementaire competenties. Studenten melden zich dan ook geheel vrijwillig aan. Maar niemand die daarover klaagt. Toch voelt dat wat vreemd. Roepen niet veel onderwijsgoeroes immers dat we studenten beter moeten voorbereiden op een plek in deze snel veranderende maatschappij? Dat we niet alleen moeten opleiden voor beroepen (waarvan er veel verdwijnen) maar jonge mensen moeten voorbereiden op een gelukkig en zinvol bestaan als volwaardig burger? En horen daar dan ook niet andere vaardigheden of competenties bij? Ik weet er wel een paar. Zelfbewustzijn, creatief denken, introspectie, zingeving, empathisch vermogen, persoonlijk leiderschap. Zomaar een paar waarin de Project IKkers in ieder geval al een voorsprong hebben. Ook zonder studiepunten.

PS ook meedoen met Project IK? Mail naar patrick.spierts@han.nl.