Masterclass ‘Een kijkje in het leven van een topsporter’

Foto4Op vrijdag 22 mei 2015 vond er op Papendal een masterclass plaats voor eerstejaars studenten van de opleiding Sport, Gezondheid en Management (SGM). De masterclass werd georganiseerd door de nieuw gevormde topsportklas SGM, waarin de studenten lessen volgen in het onderwijsgebouw op Papendal. Uiteindelijk gaven 21 studenten gehoor aan de uitnodiging om zich aan te melden en zij kregen een duidelijk inzicht in het leven van een topsporter, aan de hand van verschillende onderwerpen die gedurende deze middag de revue zouden passeren.

Door: Joost Soeter, SGM topsportklas

Om 13.00 uur werd de middag geopend met een welkomstwoord richting de studenten en een kleine uitleg over wat er allemaal op het programma stond de komende drie uur die zouden volgen. Het eerste gedeelte van de masterclass bestond uit een kleine rondleiding over topsportcentrum Papendal. Het trainingscomplex van Vitesse werd bijvoorbeeld bezocht en er werd hier onder andere nog even stilgestaan bij het feit dat het CP voetbalteam zijn trainingen afwerkt op het naastgelegen kunstgrasveld. Het vervolg van de rondleiding bracht de studenten onder andere langs de BMX-baan en de blauwe atletiekbaan van Papendal. Het laatste bezoek werd gebracht aan de trainingsbanen van de nationale luchtdrukgeweerschieters. Thijs Theunissen gaf hier, terwijl er nog druk werd getraind, een uitleg over onder andere de uitrusting en het geweer waarmee geschoten word. Vanuit de groepen werd hierop enthousiast gereageerd en veel vragen gesteld over een voor velen niet erg bekende sport.

Vanaf omstreeks 14.00 uur stond het volgende onderdeel op het programma. De rondleiding kwam ten einde en het werd tijd voor een hapje en een drankje. De perfecte locatie hiervoor was de Arnhemhal, waar alle topsporters tussen hun trainingen door kunnen eten. Zij krijgen door de koks een uitgebreid en gevarieerd aanbod van allerlei gerechten en producten. De studenten die de masterclass volgden kregen aan de hand van een presentatie van manager voeding Erik te Velthuis een kijkje in de goede voedingstoffen die elke topsporter nodig heeft. Hierbij mocht er ook nog lekker worden geproefd van onder andere een groene smoothie, de herstelkwark die door veel sporters genuttigd wordt na een training en quinoa met zalm, rucola en appel. Tot slot kon ook het in combinatie met universiteiten en HAN Sport en Bewegen ontwikkelde sportbrood worden geproefd. Voor velen waren het producten waar men nog nooit van had gehoord, maar toch liet op een enkeling na iedereen het ontzettend smaken.

Het laatste uur van de masterclass bestond uit twee onderdelen: een videodagboek over een dag uit het leven van topturnster Reina Beltman en een presentatie over mentale begeleiding voor topsporters, gegeven door Gijs van Helvoort, turntrainer bij Flik-Flak in Den Bosch. Reina liet als eerst een filmpje van een kleine tien minuten zien over wat er allemaal gebeurd op een normale dag voor haar en hoe hectisch dit soms wel niet kan zijn. Daarna gaf ze nog een kleine uitleg van het aantal trainingsuren dat zij maakt gedurende een week en wat haar doelen voor de komende jaren zijn.

Gijs van Helvoort probeerde een inzicht te geven in de mentale begeleiding en wat dit eigenlijk voor verhouding heeft met talent. Aan de hand van een voorbeeld van het voetbalteam dat deelnam aan het WK-20 in Nederland (2005) liet hij duidelijk zien dat talent alleen geen garantie is voor succes. Het merendeel van de spelers uit die selectie heeft namelijk niet de absolute top gehaald in het voetbal. Een voorbeeld van een profvoetballer die veel aan mental coaching heeft gehad is Memphis Depay en Gijs wist goed naar voren te brengen aan de hand van beeldmateriaal hoe belangrijk mentale ondersteuning is voor een topsporter.

Omstreeks 16.00 uur kwam er een einde aan deze leerzame dag en was er een kleine evaluatie over het proces gedurende de middag. Vanuit de studenten die de masterclass volgden kwamen goede tips en tops en wij als topsportklas kijken terug op een leerzame, geslaagde middag.